Kina kræver undskyldning for tegning i Jyllands-Posten

TEGNING: Den kinesiske ambassade kræver en undskyldning fra en tegner og avisen Jyllands-Posten, efter at avisen har bragt en tegning af Kinas flag. Jyllands-Posten og partiledere afviser. 

Det officielle Kina kræver en undskyldning fra avisen Jyllands-Posten og dens tegner Niels Bo Bojesen, efter at avisen har bragt en tegning af det kinesiske flag.

Det skriver den kinesiske ambassade i en pressemeddelelse

"Vi udtrykker vores stærke forargelse og kræver, at Jyllands-posten og Niels Bo Bojesen bebrejder dem selv deres fejl og offentligt undskylder over for det kinesiske folk," står der i meddelelsen.

På tegningen med titlen 'Coronavirus' er de gule stjerner på det kinesiske flag erstattet af virusorganismer, der spreder sig. 

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, nægter at undskylde for tegningen, men siger til avisen, at intentionen ikke var at håne Kina. 

"Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener er forkert. Vi har ingen intention om at nedgøre eller håne, og det synes vi heller ikke, at tegningen gør. Så vidt jeg kan se, er der tale om to forskellige former for kulturforståelse her," siger han til avisen. 

Statsministeren: Vi har ytringsfrihed i Danmark
Statsminister Mette Frederiksen blev på vej til gruppemøde i Socialdemokratiet spurgt, hvad hun mener, om den kinesiske ambassades krav om en undskyldning.

"Jeg vil nøjes med at konstatere, at man har ytringsfrihed i Danmark. Det har alle, og det gælder også til at tegne. Det er i øvrigt en meget stor del af den danske tradition, at vi gør det," sagde Mette Frederiksen ifølge Politiken

Udenrigsminister Jeppe Kofod, der tirsdag formiddag landede i Bruxelles for at deltage i et rådsmøde med sine europæiske kollegaer, er også blevet spurgt om sit syn på tegningen, men han understregede, at han "principielt ikke kommenterer tegningerne".

Han slog dog fast, at borgere i Danmark har en grundlovssikret ret til at ytre sig – også i form af satiretegninger – og at kineserne godt kender til den ret. 

Forrige artikel Dagens overblik: Venstre og Radikale kritiserer regeringens EU-linje Dagens overblik: Venstre og Radikale kritiserer regeringens EU-linje Næste artikel Anders Langballe takker af hos TV 2 Anders Langballe takker af hos TV 2