Debat

Kofod: Løkke er EU’s skatte-dovenlars

DEBAT: De europæiske statsledere er klar til at kræve, at store selskaber som Facebook, Google og Apple skal betale skat, der hvor de tjener pengene. Desværre vil Løkke ikke følge trop, selvom det er tid til at sætte hårdt mod hårdt, skriver Jeppe Kofod (S).

Foto: Virginia Mayo / Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet, Europa-Parlamentet

Skoleklokken ringer ind. Pausen er forbi, og i skolegården bryder de små klynger af elever op for at bevæge sig mod klasseværelset. Først ind ad døren er Emmanuel Macron. Han glæder sig, for næste time byder nemlig på samfundsfag. 

Emnet er ”Bekæmpelse af international skattefusk”, og forinden dagens oplæg er der blevet udleveret et problem, som der skal findes en løsning på: De store internetgiganter tjener store milliardbeløb på deres forretninger i Europa, men de betaler nærmest ingenting i skat.

For eksempel betalte Apple kun 0,005 procent i skat af deres europæiske fortjenester, mens Facebook slap med 0,03 procent i skat og Google kun 0,82 procent.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der er også et løsningsforslag. Nemlig, en særskat på de her digitale giganter. I stedet for, som man plejer, at beskatte dem af deres overskud, som de kunstigt kan flytte hen hvor skatten er lavest, vil man blandt andet beskatte dem af deres omsætning, dér hvor de tjener deres penge.

Konceptet er sådan set simpelt: driver du forretning i Danmark, ja så skal du sjovt nok også betale skat i Danmark. Men det gør de store net-giganter bare ikke i dag. Derfor er der brug for en ny, og midlertidig særskat, indtil vi finder på en permanent løsning.

Det er på tide at vi sætter hårdt mod hårdt og tvinger Google, Facebook og Apple til at betale skat. Det kan de fleste se fornuften i – desværre lige undtagen Lars på bagerste række.

Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet, Europa-Parlamentet

Lego-Lars hjælper skatteskjulte formuer
Macrons Colgate-smil lyser nærmest hele lokalet op. Han er klar. Han har ventet på det her. Næst ind ad døren kommer Angela Merkel. Som sædvanlig med en tung mappe af noter og et lille, men selvsikkert, smil om munden. Hun har gjort sit hjemmearbejde. Hun har styr på det her.

Først til allersidst, efter at læreren har måttet stikke hovedet ud af vinduet og kigget bestemt på de tre resterende elever, kommer Lars Løkke og hans to venner fra Luxembourg og Irland, sjoskende ind ad døren. Her er ingen store smil og ingen tykke notatbøger.

Først holder Macron og Merkel oplæg. De ser muligheder i den nye skat og foreslår forskellige måder man kan gøre det på i praksis. Men så kommer turen til Lars.

”Jamen…” begynder Løkke og efter lidt betænkningstid kommer afslutningen på sætningen så. ”Legoklodser! Hvis vi nu beskattede legoklodser på den her måde, så ville Danmark gå glip af skat!”, lyder svaret.

Halvdelen af klassen vender sig om og kigger forundret på Lars.

”Men Lars…”, bryder Macron ind, ”Det her handler jo ikke om legoklodser. Det handler om digitale virksomheder. Det er en særskat. Den er midlertidig. Vi har et akut problem – skal vi ikke løse det?”

Lars kigger irriteret over på klassens duks. Han vender skråen og prøver så igen: ”Jamen… hvad så med insulinsprøjter… ?!”. Der lyder et opgivende suk fra resten af klassen. Men inden man kan nå, endsige orke, at tage en tur mere i debatrækken ringer timen ud.

Klokken er hel. Timen er forbi, og man nåede ikke så meget andet end at få en lang historie om legoklodser. Det var altså lidt af en spildt chance.

Det her er selvsagt et noget karikeret billede, men ikke desto mindre beskriver det, hvad der skete på det sidste EU-topmøde. Her skulle EU’s stats- og regeringschefer nemlig drøfte Europa-Kommissionens nye forslag om fair beskatning af de digitale giganter.

Vi skal tvinge Google, Facebook og Apple til at betale skat
Mens en række lande var parat til at arbejde konstruktivt videre med forslaget, og dermed sikre at Europas medlemslande får deres fair skat i statskasserne, ja, så havde Danmark desværre ikke så meget andet at sige end ”nej”.

Når Lars Løkke og Kristian Jensen afviser forslaget om fair beskatning af internetgiganterne med henvisning til Lego og Novo, så taler de simpelthen uden om. Kommissionens forslag handler udelukkende om digitale virksomheder, for det er først og fremmest dem, vi har et problem med – og ikke Lego eller Novo.

Det er på tide at vi sætter hårdt mod hårdt og tvinger Google, Facebook og Apple til at betale skat. Det kan de fleste se fornuften i – desværre lige undtagen Lars på bagerste række.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00