Kommission skal stille skarpt på Mette Frederiksens rolle i minksag

MINKSAG: Folketingets partier har besluttet, at granskningskommissionen skal fokusere på regeringens og Mette Frederiksens rolle, når minksagen skal kulegraves. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Når minksagen skal kulegraves af den såkaldte granskningskommission, bliver det særligt med regeringens og statsministerens rolle for øje.

Det har Folketingets partier besluttet på et møde i Granskningsudvalget mandag.

Granskningskommissionen er en ny type kommission, som hører under Folketinget. Og i modsætning til andre kommissioner skal arbejdet færdiggøres inden for et år.

Det betyder, at kommissionens arbejde skal afgrænses skarpere. Folketingets partier har derfor besluttet, at kommissionen skal fokusere på forløbet op til selve regeringsbeslutningen om aflivning af alle mink samt statsministerens ageren. Et nøglespørgsmål er, om regeringen beordrede alle mink aflivet uden lovhjemmel bevidst eller ubevidst.

Derimod vil eksempelvis Rigspolitiets og Forsvarets rolle i forbindelse med selve udførslen af ordren ikke blive undersøgt af kommissionen.

”Den store skandale, det er skandalen for folkestyret. Man har en regering med en statsminister i spidsen, der træffer en så voldsom beslutning med menneskelige og økonomiske omkostninger uden at have styr på, om det er lovligt. Det er den største skandale, derfor er det dét, kommissionen skal have sit hovedfokus på,” siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, til TV 2.

Han tilføjer:

”De andre ting skal også undersøges, og det vil de blive, men vi har heldigvis mange redskaber i den parlamentariske værktøjskasse.”

K foreslår ekstra advokatundersøgelse
Det ville også have været relevant at få undersøgt eksempelvis Rigspolitiets rolle, fordi politiet ser ud til at have beordret mink aflivet, selv om der var givet besked til Rigspolitiet om, at der ikke var lovhjemmel til det.

Man kunne også have dykket dybere ned i andre ministeriers rolle, medgiver Konservatives gruppeformand og næstformand i Granskningsudvalget, Mai Mercado (K). Men når arbejdet skal færdiggøres på 12 måneder, er det nødvendigt med en skarp afgrænsning, mener hun. 

”Det er væltet ud med skeletter i skabene omkring Forsvarsministeriets rolle, politiets rolle og Miljøministeriets rolle. Men vi har fokus på det helt centrale, nemlig lovbruddet, som man også lod fortsætte i dagene efterfølgende,” sagde hun til pressen efter mødet i udvalget mandag.

I stedet foreslog hun at sætte advokater til at undersøge de dele af forløbet, som kommissionen bliver bedt om at se bort fra.

”Vi synes, det giver mening at få lavet en advokatundersøgelse for gennem skriftlige kilder at få belyst, hvem der lavede de actioncards (skriftlige guides til ansatte i politiet, der skulle ringe til minkavlere angående optælling af døde mink, red.). Men det er ikke med i kommissionsundersøgelsen, som er skåret meget skarpt til,” sagde hun.

Læs også

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion