Kristendemokrater kan trække blå blok ned

OPSTILLING: Kristendemokraterne har hentet vælgererklæringer nok og er klar til folketingsvalg. Det kan give stemmespild hos blå blok, siger valgforsker.

Det kan ifølge valgforsker ved Syddansk Universitet, Robert Klemmensen, have store konsekvenser for resten af blå blok, at Kristendemokraterne har indsamlet nok vælgererklæringer til at kunne stille op til næste folketingsvalg.

”Det er klart, at der på den borgerlige side må være en bekymring om, hvad der kommer til at ske, hvis de her banditter stiller op og kun får 1,7 procent af stemmerne. Det er jo stemmespild,” siger han.

Nye Borgerlige er ligesom Kristendemokraterne klar til næste folketingsvalg, og begge partier ligger under spærregrænsen på to procent i meningsmålinger.

”Der er to kandidater til stemmespild. Hvis man skruer den negative hat på, er det potentielt tre-fire procent af stemmerne, der risikerer at gå tabt. Det er et alvorligt problem for den borgerlige blok,” siger Robert Klemmensen.

Familiepolitik
Robert Klemmensen kan dog se en mulig vej for Kristendemokraterne til Folketinget.

"Deres bedste bud er, hvis de på en eller anden måde kan hive et kredsmandat hjem et sted, hvor der er tilstrækkeligt mange kristne vælgere geografisk koncentreret. Selv det ville være vanskeligt for dem," siger han.

Samtidig med meldingen om, at partiet er opstillingsberettiget, offentliggjorde formand Stig Grenov et børnepolitisk udspil under overskriften "Børnenes Finanslov". Kristendemokraterne har profileret sig på sin børne- og familiepolitik, og det kan være en god strategi, mener Robert Klemmensen.

”Man kan godt være lidt overrasket over, at de borgerlige partier ikke fokuserer mere på familiepolitikken. Det er en klar besked, der kan differentiere Kristendemokraterne fra de øvrige borgerlige partier. Det er godt set fra et strategisk synspunkt,” siger han og tilføjer:

”Det er troværdigt. Man tror på dem, når de siger, at familien er vigtig. Det er meget fornuftigt at føre kampagne på det issue. Spørgsmålet er, om det er nok.”

En bølge i befolkningen
Stig Grenov, landsformand for Kristendemokraterne, er enig i dele af Robert Klemmensens betragtninger omkring børne- og familiepolitik som noget, der kan profilere partiet.

”Det har han set fuldstændigt korrekt. Han er en af de få analytikere, der har forstået, hvilken bølge der er i gang i befolkningen," siger Stig Grenov, der spår gode muligheder for hans parti ved et kommende folketingsvalg.

Han mener ikke, at man kan bruge argumentet om stemmespild.

”Hvis man taler stemmespild, så kan vi lige så godt afskaffe demokratiet. Hvert nyt parti bliver mødt af argumentet om stemmespild, men Kristendemokraterne er ikke stemmespild. Det er en styrkelse af civilsamfundet, det nære miljø, familien og de socialt udsatte," siger Stig Grenov og afslutter:

"Man behøver ikke være rød for at have et hjerte for de svageste.”

Forrige artikel Dagens overblik: DF siger nej til at sende flygtninge i muslimske friskoler Dagens overblik: DF siger nej til at sende flygtninge i muslimske friskoler Næste artikel Verdensnaturfonden opsiger markant chef Verdensnaturfonden opsiger markant chef
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.