Kristian Jensen om ny boligskat: En historisk aftale

BOLIGSKAT: Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale blevet enige om, hvordan fremtidens boligskat skal beregnes.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Det er en historisk aftale.”

Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V) efter VLAK-regeringen tirsdag landede en længe ventet aftale om et nyt boligbeskatningssystem. Udover regeringen er også Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale med i aftalen.

Den nye aftale betyder blandt andet, at ingen nuværende boligejere kommer til at betale mere i årlig boligskat, end de gør i dag, så længe de bliver boende i deres nuværende bolig.

”Med den nye aftale giver vi boligejerne en tryghed,” siger Kristian Jensen og fortsætter: "Aftalen giver boligejerne en lille boliglettelse samlet set, når vi regner det hele ind i modellen.”

Knaster undervejs
Finansministeren fortæller, at han er meget tilfreds med den nye aftale, selvom forhandlingerne ikke har været uden knaster.

”Vi har ikke været enige fra start. Vi har fra regeringens side haft nogle ideer, som vi ikke kunne få opbakning til. Men til gengæld er der nået opbakning til en rigtig god model, som i forhold til at sikre tryghed for boligejerne fuldt ud lever op til de ønsker, vi har haft fra regeringens side,” siger Kristian Jensen.

Læs også: Overblik: Forstå den nye aftale om boligskat

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er også tilfreds med aftalen:

”Jeg er meget glad for den aftale, som er indgået. Jeg synes, at vi er lykkedes med at skabe en tryghed for boligejerne,” siger hun og fortsætter:

”Jeg er også meget glad for, at vi skaber tryghed for lejerne, da det at have en sikkerhed for at man kan blive boende i sin bolig er vigtigt, hvad enten man ejer eller lejer den.”

S: Bedre balance
Ifølge Mette Frederiksen er den nye aftale et langt mere retfærdigt resultat, end det som regeringen oprindeligt lagde frem.

”Vi har fået en meget bedre geografisk balance, hvor Jylland er blevet mere tilgodeset end i regeringens udspil. Og så er det klart, at de meget store skattelettelser, der lå i regeringens udspil, er blevet ændret.”

Regeringen ønskede oprindeligt en flad skat, så alle boligejere – uagtet værdien af deres bolig – betalte det samme i ejendomsværdiskat. Men i den nye aftale fremgår det, at det er nu blevet ændret, så boligejere med boliger, der er vurderet til 7,5 millioner kroner eller derover, skal betale en højere ejendomsværdiskat.

Det har også været vigtigt for Dansk Folkeparti, fortæller partiformand Kristian Thulesen Dahl.

”Det var vigtigt for Dansk Folkeparti, at der kom progression ind i beskatningen,” siger han og fortsætter:

”Det, der har været afgørende for os i Dansk Folkeparti, er at man kan være tryg og ikke oplever nogle pludselige og voldsomme stigninger i sine omkostninger ved at bo i en bolig.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00