LA og Cepos efter frasalg af Radius: Staten bør sælge Ørsted

EJERSKAB: Efter frasalget af Radius, er der ingen argumenter tilbage for, hvorfor staten bliver ved med at eje majoriteten i Ørsted. Det mener Cepos og Liberal Alliance. Enhedslisten advarer imod at ”sælge ud af arvesølvet.”

Med frasalget af Radius, er argumentet for, hvorfor Ørsted fortsat skal have staten til at eje majoriteten, forsvundet.

Det mener Cepos og Liberal Alliance, der opfordrer til, at staten gør klar til at sælge sin aktieandel på 51 procent af Ørsted.

”Ørsted bør sælges snarest muligt. Det er et selskab, der nu primært beskæftiger sig med en risikofyldt aktivitet i udlandet bestående i investeringer i vindmølleparker,” siger analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, og tilføjer:

”Der er ingen grund til, at skatteyderne skal hænge på en rent kommerciel risiko.”

Samme toner lyder fra Liberal Alliance.

”Nu er hele Ørsteds virksomhed helt almindelig erhvervsvirksomhed, som ligger i konkurrence med andre virksomheder. Det meste af Ørsteds aktivitet er i øvrigt i udlandet. Der er ingen som helt grund til, at staten skal være medejer af sådan en virksomhed,” siger Ole Birk Olesen, der er Liberal Alliances finansordfører.

Infrastruktur solgt fra
Med aftalen om DONG Energy (nu Ørsted) tilbage i 2004 blev det besluttet, at det statslige energiselskab skulle børsnoteres, og at partierne bag aftalen – Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale og SF – var ”åbne for salg af alle statens aktier.”

I 2008 blev processen mod en børsnotering dog sat i bero på grund af finanskrisens hærgen, men i 2013 blev den genoptaget – og da politikerne i 2015 bekræftede den gamle aftale, blev det med en tilføjelse om, at staten skulle beholde aktiemajoriteten for at sikre, at staten stadig ejede naturgasinfrastrukturen.

I 2016 overdrog selskabet så naturgasinfrastrukturen til Energinet, men ejede stadig eldistributionsnettet i København, Frederiksberg og store dele af Nordsjælland. Det er det, som Ørsted nu sælger fra i selskabet Radius for 21,3 milliarder kroner til det danske andelsejede energiselskab SEAS-NVE.

Ørsted har også solgt sin olie- og gas-del fra, og har vedtaget en strategi om at være fri af kul inden 2023.

Aktiemajoritet til 2020
Salget af Radius blev i januar ellers bremset af Socialdemokratiet og SF af frygt for, at udenlandske kapitalfonde ville sætte sig på dele af det danske elnet.

I sommer modtog Ørsted så et "uopfordret, ikke-bindende tilbud" fra SEAS-NVE, der tilsyneladende gør både aktionærer og politikere glade.

"Med Ørsteds globale ekspansion inden for vedvarende energi, er vi ikke længere den rette ejer af Radius," lød det fra Ørsteds koncernchef Henrik Poulsen, da nyheden om salget blev meddelt

Ifølge aftalen om DONG Energy er partierne enige om ”at gennemføre børsnoteringen, og at staten bibeholder majoriteten af aktierne indtil mindst 2020, med mindre parterne aftaler andet.”

”Statens ejerandel kan herefter kun ændres yderligere, hvis alle parterne er enige herom,” hedder det i aftalen fra 2015.

EL: Gode grunde til at eje Ørsted
Hos Liberal Alliance ser man gerne ejerskabet i Ørsted kommer til debat senest i 2020.

”Vi går ind for et salg, og jeg er sikker på, de andre borgerlige partier også vil have lyst til at gøre det,” siger Ole Birk Olesen.

I den anden ende af det politiske spekter advarer man dog kraftigt imod et salg af Ørsted.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund peger på, at politikerne gennem ejerskab af selskaber netop kan fremme den grønne omstilling på en anden måde end gennem lovgivning.

"Ejerskab af en virksomhed betyder noget i forhold til, hvordan og hvor hurtigt man kan få gang i den grønne omstilling," siger EL-finansordføreren.

Og så har ejerskabet af Ørsted vist sig at være en god forretning for staten, mener han.

”Det er da klart, at der en risiko for, at et flertal i Folketinget kan tage en forkert beslutning her. Det er da åbenlyst. Men vi mener, der stadig er så gode argumenter for, at staten ejer majoriteten i Ørsted, at det i sidste ende må føre til den beslutning, at man ikke sælger ud af arvesølvet," siger Rune Lund.

Forrige artikel Venstres bagland vælger Inger Støjberg som næstformand efter kampvalg Venstres bagland vælger Inger Støjberg som næstformand efter kampvalg Næste artikel Billedserie: Da Venstre fandt ny formand Billedserie: Da Venstre fandt ny formand