Landmand om ulve: Frygt på landet er åbenbart ligegyldigt

DEBAT: Ulvedebatten viser, at frygt på landet ikke bliver taget lige så alvorligt som frygt i byerne. Dobbeltmoralen er problematisk, da landmændenes frygt er begrundet, mener landmand Knud Jeppesen. 

Af Knud Jeppesen
Landmand 

Der har nu været forskellige debatindlæg i Altinget: miljø omkring ulvens tilbagevenden til Danmark.

Vi, som har skrevet indlæg, har så muligheden for at kommentere – og komme med nye indspark til debatten.

Først tak til alle dem, der har deltaget i diskussionen. Den afspejler ret godt det store spænd, der er mellem ulve-”elskere” og ulve-”frygtere”.

Men jeg må gentage fra mit første indlæg, at jeg stadig ikke har hørt ét eneste sagligt argument for, at disse rovdyr skal være i Danmark og hærge vore husdyr og skabe unødig frygt i landbefolkningen.

En anderledes situation i dag 
”Ulven har altid været her og har ret til det” siges der. Husk lige, at dengang for 200 år siden, da ulven sidst var i landet, var der kun godt 1 million mennesker i Danmark, og naturarealet var 10-20 procent større.

Trods det kunne vore forfædre ikke have deres husdyr i fred og udryddede klogeligt ulven. Nu er vi 5,7 millioner, og en masse byer og veje har fjernet en hel del af naturen.

Dengang havde de så heller ingen forskere, miljøfanatikere samt politikere og andet godtfolk, der skulle ”leve” af at kloge sig på andres bekostning. De kendte kun sund fornuft dengang og måtte nøjes med det ...

Utroligt, at vi er kommet igennem de seneste 200 år, uden at ulven har været her.

Danmarks Naturfredningsforening og andre miljøfanatikere har da ellers de seneste 20 år belært os om, hvor dårligt naturen har det, og der er ikke den ting, vi ikke har gjort forkert. Men det ved ulvene åbenbart ikke.

Naturelskerne accepterer indhegning 
Frygt på landet er ligegyldigt:

”Vi foreslår bedre indhegninger, og vi betaler, og folk må jo selv passe bedre på deres husdyr” siges der. Ja, hallo – tåbeligt at lave store ”fabriksindhegninger” rundt om i vores skønne natur.

Alle er enige om, at ulvene er snu, så de flytter da bare rundt, indtil alt er indhegnet. Hvor er naturelskerne i dette indhegningsvanvid?

”Jamen folk skal da have erstatning for de dyr, ulvene nedlægger” siges der. Der udbetales jo bare en standardpris per dyr.

Hvad med gode avlsdyr, der har kostet ejerne rigtig mange penge? Eller når ulvene kommer til at tage et travhesteføl? Jeg tænker på, hvorfor vi skulle have en lov om at aflive dræberhunde.

Det svarer til, at fru Jensen får at vide, at hun skal passe bedre på lille Fido, og skulle den blive taget af en ustyrlig dræberhund, kan hun bare hente 1000 kroner på kommunen – så er det ordnet.

Dobbeltmoralske budskaber   
Som moderne landmand passer jeg mine afgrøder med statsgodkendte plantebeskyttelsesmidler, for at planterne ikke bliver syge og svækkede.

Men gang på gang er forskere, miljøfanatikere, politikere og andet godtfolk ude at sige, at ”vi vil ikke løbe den mindste risiko for noget som helst for vores sundhed, så det skal forbydes”.

Men når det gælder andres frygt for ulve, og når en anerkendt forsker nyligt har udtalt, at børn ikke må være uden opsyn i ”ulveskove”, ja, så siger de samme bedrevidende folk, at den risiko skal vi selvfølgelig turde tage.

Dobbeltmoral?

I byerne tages frygten alvorligt
Frygt i byerne er frygteligt:

Lad os sammenligne med, da der flyttede rockere ind på nogle villaveje rundt i Danmark. Da var medierne massivt til stede, og beboerne på villavejen i oprør og i frygt for deres børns og eget helbred.

Rockerne skulle flyttes væk fra området straks, og mange politikere gik på talerstolen og ville ændre love og retningslinjer, så de kunne smides ud.

Trods det, at rockerne nok ikke havde planer om at forulempe hverken voksne eller børn. De kunne da hjælpe lidt på biodiversiteten i byen og sætte lidt gang i den lokale vejfest …

Nå ja, nogle rockere smed sten igennem vinduerne til naboerne, men så må disse naboer jo sætte nogle hegn op.

Staten kunne nok nemt finde nogle forskere, der kunne gå rundt og beregne, hvor høje de skulle være, for at rockerne ikke kunne kaste sten over hegnet.

Rockerne er en del af menneskeheden og har altid været her, så lad være at pive! Dobbeltmoral?

Slutteligt vil jeg opfordre alle dem, der er berørt og har oplevet ulvene på nært hold, til at stå sammen og blive ved med at gøre opmærksom på problemerne.

På samme måde som dræberhunde skulle aflives på stedet ved angreb, skal ulve også. Det er ikke naturligt for ulve at tage husdyr, så disse ulve skal fjernes.

Forrige artikel Professor: Jeg bliver angrebet, hver gang jeg går imod menneskeretsmiljøet Professor: Jeg bliver angrebet, hver gang jeg går imod menneskeretsmiljøet Næste artikel Debat: Embedsmænd står sig bedst ved at holde sig til pjecen og undgå fjæsen Debat: Embedsmænd står sig bedst ved at holde sig til pjecen og undgå fjæsen