Stort ulveboom i Europa: Nu vil EU skrue ned for beskyttelsen

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har selv mistet sin yndlingspony i et ulveangreb. Nu er hun klar med et forslag, der blandt andet vil gøre det muligt at jage ulven.

Arkivfoto. I dag anslås det, at der lever flere end 20.000 ulve i Europa, og at der i nogle lande er op imod 1.000 af slagsen.
Arkivfoto. I dag anslås det, at der lever flere end 20.000 ulve i Europa, og at der i nogle lande er op imod 1.000 af slagsen.Foto: Jonas Ekstromer/AP/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Der er brug for et opgør med ulvens beskyttelsesstatus oven på rovdyrets comeback over hele Europa.

Det mener Europa-Kommissionen, der derfor foreslår at skrue en tak ned for dyrets urørlighed.

"Koncentrationen af ulveflokke i nogle europæiske regioner udgør en reel fare for især husdyr," siger kommissionsformand Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.

Ulven har ellers været kategoriseret som en strengt beskyttet art siden 1982, hvor den kom på listen. Den blev erklæret uddød i de fleste europæiske lande efter i årevis at være blevet jaget.

Men ulven overlevede med nød og næppe, og den har siden årtusindeskiftet bredt sig hastigt ud over kontinentet. I dag anslås det, at der lever flere end 20.000 ulve, og at der i nogle europæiske lande er op imod 1.000 af slagsen.

I Danmark har der i snit været knap 30 ulveangreb mod landmændenes husdyr årligt siden 2017. Det har kostet i omegnen af 850 husdyr livet, og debatten om ulvene har bølget op og ned de seneste år. 

Læs også

Von der Leyen beskyldt for "ulvevendetta"

Tyske Ursula von der Leyen har også selv mistet sin 30-årige pony, Dolly, i et ulveangreb i efteråret 2022. Og netop den hændelse, der ifølge den rideglade toppolitiker gjorde hele familien "forfærdeligt bedrøvet", har ført til beskyldninger om "en ulvevendetta". Det har kommissionsformanden dog tidligere afvist.

"Jeg er fuldkommen overbevist om, at vi kan og vil finde målrettede løsninger, der kan beskytte både biodiversiteten og levebrødet i vores landdistrikter," fastslår hun i pressemeddelelsen.

På europæisk plan har både landmænd og konservative politikere efterspurgt handling de senere år.

Men det er langtfra alle, der mener, at ulvens beskyttelsesstatus skal nedjusteres. IFAW, som er en international ngo, der arbejder for dyrevelfærd, langer ud efter Kommissionens forslag.

"Mens verden står over for en hidtil uset biodiversitetskrise, ønsker EU-Kommissionen at hælde benzin på bålet ved at sænke ulves beskyttelse. Ulven er en del af Europas naturarv," siger Ilaria Di Silvestre, der står i spidsen for IFAW's politiske kontor i EU, i en pressemeddelelse. 

Mens verden står over for en hidtil uset biodiversitetskrise, ønsker EU-Kommissionen at hælde benzin på bålet ved at sænke ulves beskyttelse.

Ilaria Di Silvestre
Leder IFAW's politiske kontor i EU

Bliver muligt at tillade jagt på ulven

Ulvens tilbagevenden – og det voksende antal – er en succes, konstaterer Kommissionen. Men det har samtidig ført til problemer med angreb på husdyr, især får, og konflikter med både landmænd og jægere, lyder det.

Derfor foreslår Kommissionen at kategorisere ulven som "beskyttet" frem for "strengt beskyttet", som den ellers har været de seneste fire årtier. 

Ændringen i ulvens beskyttelsesstatus betyder også, at det bliver muligt at tillade jagt på den – dog med udgangspunkt i, at arten fortsat skal bevares og beskyttes. Derfor skal jagten styres stramt af medlemslandene, der også fremadrettet vil være forpligtet til at sikre "en gunstig konservationsstatus".

"Ud fra samtaler med landmænd og landbosamfund kan jeg se, at tilbagekomsten af ulve har udgjort væsentlige udfordringer i en række områder," siger landbrugskommissær Janusz Wojciechowski i pressemeddelelsen.

Det er især den gren af landbruget med kvægbesætninger, der er hårdt ramt, fortsætter han, og ovenikøbet i en "allerede svær socioøkonomisk kontekst".

"Forslaget her afspejler de udfordringer," tilføjer Wojciechowski.

For at blive til virkelighed skal Kommissionens forslag først nikkes til af et kvalificeret flertal af EU-medlemslandene. Dernæst vil det blive forelagt for Det Stående Udvalg under Bern-konventionen i regi af Europarådet, som samler omkring 50 europæiske lande. Først hvis de også er med på ideen, kan Kommissionen gå videre med forslaget om at ændre ulvens beskyttelsesstatus i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Virginijus Sinkevičius

EU-komissær for miljø, hav og fiskeri
MA, Europæiske studier (Maastricht University)

Janusz Wojciechowski

EU-Kommissær for landbrug

0:000:00