Lars Midtiby: Her er valgets hitliste

KOMMENTAR: Overraskelser, vilde angreb, selvmål og lumre indslag. Lars Midtiby tager et kig på de begivenheder, der har præget den første del af valgkampen.

Valgkampen har nu været i gang i knap et par uger.

Forskydningerne er små, og et fragmenteret mediebillede betyder, at de fleste dagsordener er ganske flygtige. Her kommer en gennemgang af de begivenheder, der på godt og ondt har præget den første del af valgkampen.   

Valgets overraskelse: Venstres meldinger om velfærd og samarbejde med Socialdemokratiet

Allerede på valgets anden dag lancerede Venstre et meget markant udspil. Men en melding om, at der fremover skal være en offentlig vækst på 0,65 procent i de offentlige budgetter.

Lanceringen var uden tvivl tænkt som en valgbombe til at kickstarte valgkampen for Venstre. Det var bare, som om lyden fra bomben udeblev, og lanceringen druknede i polemik omkring akkumulering af beløbet. På bundlinjen er der dog ikke nogen tvivl om, at Venstre med den melding rykkede mod midten på en overraskende markant måde.

At det var en velplanlagt udmelding, blev understreget af, at lanceringen blev fulgt op af en omfattende outdoorkampagne, hvor budskabet lød "Samme velfærd som Socialdemokratiet".

Efterfølgende har Løkke sat trumf på det overraskende i meldingen ved at åbne for en SV-regering. En melding, der er kommet som en stor overraskelse for både venner og fjender. Ingen kan beskylde Løkke for at mangle mod i valgkampen.

Valgets vilde angreb: Samuelsens hårde angreb på Løkke

Løkkes nye velfærdsmelding blev ikke modtaget godt alle steder. Regeringsmakkeren, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) blev så pikeret over Løkkes nye velfærdsløfte, at han på forsiden af Jyllands-Posten proklamerede: "Du svigter det borgerlige Danmark."

Det er før set, at regeringspartnere i valgkampen går hver til sit og kæmper fra hver sit udgangspunkt. Det er dog sjældent set, at en partileder fra et regeringsparti laver et frontalangreb på statsministeren.

Liberal Alliance kæmper med at retfærdiggøre sin regeringsdeltagelse for kernevælgerne, der havde ventet topskattelettelser. Angrebet emmer af, at Anders Samuelsen er dybt frustreret over, at Lars Løkke Rasmussen nu gør det endnu vanskeligere for LA at give vælgerne en god forklaring, samtidig med at LA's fremtidige regeringsdeltagelse ser endnu mere usandsynlig ud.

Valgets sympatiske indslag: Alt det, vi er enige om

Med Paludan i spidsen har den konfrontatoriske retorik nået nye højder i denne valgkamp. Selv i hyggeprogrammet Aftenshowet har der været heftige udfald og nazibeskyldninger mod Mimi Jakobsen.

Det er velkendt, at vælgernes respekt og sympati for politikere, der skændes, ikke er stor. Som et lille helle har Dan Jørgensen taget initiativ til "Alt det vi er enige om", hvor han sammen med politiske modstandere taler om alt det, de er enige om. Det er blødt med blødt på. Men det fremstår sympatisk, og modtagelsen har været overvældende positiv. 

Valgets kreative indslag: Alternativets is-valgplakat

Vi er fortsat tidligt i valgkampen, men der er ikke mange rigtig nyskabende kampagneinitiativer. Det mest kreative indslag har Alternativet stået for med en valgplakat lavet af is. Meget enkelt, men alligevel originalt og med en meget tydelig reference til partiets altoverskyggende mærkesag: klimaforandringerne og den grønne omstilling.

Valgets lumre: Jokke vil gokke

"Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke." Sådan lød teksten på en annonce på en stor pornoside på nettet. Og som så ofte før kan provokatøren Joachim B. Olsen skabe opmærksomhed og få folk til tasterne.

Hvis bagtanken bag den lille annonce var, at dårlig omtale er bedre end ingen omtale, så er succesen hjemme. For en ganske billig penge er der skabt masser af omtale af LA-kandidaten med de markante holdninger.  

Valgets selvmål: Intern kritik i DF

Ib Poulsens kritik af Dansk Folkepartis politiske linje i denne valgperiode var ikke lige det, Dansk Folkeparti havde brug for. Det er som regel et sikkert tegn på krise, når den interne kritik i et parti ikke kan holdes internt.

Dansk Folkeparti kæmper med dårlige målinger og vil gerne have fokus på klassiske DF-mærkesager, men med intern kritik så bliver fokus fjernet fra de politiske mærkesager. Kritikken er også bemærkelsesværdig, fordi det er yderst sjældent, at Dansk Folkeparti har været plaget af intern kritik. Godt sammenhold kombineret med særdeles konsekvent behandling af kritikerne har virket.

Der er dog en tendens til, at en partiledelses autoritet falder, hvis målingerne er dårlige. Det bliver spændende at følge, om DF igen kan få ro på butikken, eller om de kommende uger byder på flere sure folketingskandidater, der kan se, deres mandat vakler.

Valgets bedste video: Sygevideo fra Mette Frederiksen

Nogle gange må drejebogen skrives om i sidste øjeblik. Mette Frederiksens maveonde satte den socialdemokratiske kampagnestab på overarbejde, men resultatet var ikke så skidt endda.

Der er de seneste par uger lagt masser af velproducerede valgvideoer på nettet, men ingen har samme nerve som Mette Frederiksens sygevideo. Statsministerkandidaten fremstod menneskelig og sympatisk, og det var svært ikke at fatte en sympati med den syge Frederiksen, der har forberedt sig i årevis på valgkampen.

Samtidig trådte Nicolai Wammen effektivt i karakter, da han med kort varsel leverede en meget overbevisende indsat i to partilederrunder.  

-----

Lars Midtiby er direktør i Danske Handicaporganisationer og tidligere partisekretær for Socialdemokratiet. Han skriver kommentarer hver anden uge frem mod valget.

Forrige artikel Benny Damsgaard: Valget blev ikke afgjort i søndagens duel Benny Damsgaard: Valget blev ikke afgjort i søndagens duel Næste artikel Christian Kock: Blamegame-retorik øger mistillid til politikerne Christian Kock: Blamegame-retorik øger mistillid til politikerne