Debat

Lif: Mere fokus på fremtidens stjerneforskere

DEBAT: Den danske ph.d.-uddannelse er god, men de allerdygtigste skal have endnu mere fokus, mener Lægemiddelindustriforeningen. Det vil gavne industrien, der konkurrerer benhårdt på innovation, som baserer sig på ny, original viden.

De bedste ph.d.er skal blive endnu bedre, skriver Lægemiddelindustriforeningen.
De bedste ph.d.er skal blive endnu bedre, skriver Lægemiddelindustriforeningen.Foto: Morten Germund/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Sofie Jensen
Adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen

Vi efterlyser ofte fra Lægemiddelindustriforeningens side flere af de allerdygtigste ph.d.er og argumenterer tit for, at der er behov for mere fokus på elite og kvalitet i ph.d.-uddannelsen.

Det skal ikke misforstås som, at vi generelt er af den opfattelse, at den danske ph.d.-uddannelse er dårlig. Det er den ikke, og det dokumenteres da også fint i Uddannelses- og Forskningsministeriets nye store evaluering af ph.d.-uddannelsens kvalitet og relevans.

Her angiver et stor antal udenlandske bedømmere af danske ph.d.-afhandlinger, at de vurderer kvaliteten af afhandlingerne til at være ”god” eller ”meget god” sammenlignet med internationale standarder på fagområdet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den vurdering stemmer godt overens med lægemiddelvirksomheders erfaring med ansættelse af danske og udenlandske ph.d.er. Her er det oplevelsen, at kvaliteten af en dansk gennemsnits-ph.d. er højere end kvaliteten af gennemsnits-ph.d.er fra de fleste andre lande.

Når vi som industri alligevel efterlyser mere fokus på elite og kvalitet, er det fordi, et højt gennemsnitsniveau ikke er ensbetydende med, at alle danske ph.d.er er lige dygtige, og ej heller at vi ikke kan blive bedre til finde flere af de mest talentfulde forskere og få dem uddannet til et endnu højere niveau, end vi gør i dag.

Konkurrencevilkårene på lægemiddelområdet er i dag sådan, at ”the winner takes it all”.

Ida Sofie Jensen, adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen

Vil gavne industrien
Det er eliten, som har potentialet til at blive fremtidens stjerneforskere, vi ønsker mere fokus på velvidende, at der også skal uddannes mange helt almindelige ph.d.er. Ph.d.-uddannelse er ikke anderledes end al anden uddannelse. Der skal være plads til både bredden og eliten, og vi har brug for begge dele i lægemiddelindustrien.

Når de allerdygtigste, mest talentfulde ph.d.er alligevel spiller en særlig rolle for os, er det fordi, lægemiddelindustriens virksomheder konkurrerer benhårdt på forskningsbaseret innovation, som baserer sig på ny, original viden og banebrydende opdagelser.

Konkurrencevilkårene på lægemiddelområdet er i dag sådan, at ”the winner takes it all”. Hverken læger eller patienter er interesserede i de næstbedste lægemidler, og derfor skal virksomhederne hele tiden finde på noget nyt og originalt, og derfor konkurrerer de dybest set på, hvem der kan få ansat de dygtigste og meste originale forskere.

Den kamp om talenterne er global, og danske lægemiddelvirksomheder konkurrerer hver dag med udenlandske lægemiddelvirksomheder om at få fingrene i de dygtigste ph.d.er.

Kunne vi derfor på vores egnen hjemmebane blive lidt bedre til at uddanne lidt flere af de allerdygtigste ph.d.er, ville vi give vores virksomheder en hjælpende hånd med på vejen, så de fremadrettet kommer til at klare sig endnu bedre i konkurrencen.

Derfor vil vi gerne blive ved med at diskutere kvalitet og elite i den videre udvikling af den danske ph.d.-uddannelse. Vi gør rigtig mange ting rigtig godt. Men det bør ikke være en sovepude for ikke at ville løfte overliggeren endnu højere op.

Dokumentation

Fremtiden for ph.d.'erne

En analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har vist, at ph.d.-uddannelserne holder højt fagligt niveau på trods af et meget større optag.

Siden 2003 er optaget af ph.d.-studerende cirka fordoblet fra 1.210 til 2.300 i 2015. En analyse viser, at bedømmerne vurderer, at kvaliteten af afhandlingerne fortsat er høj.

Betyder det, at vi skal stræbe efter at optage endnu flere ph.d.-studerende? Skal afhandlingerne erhvervsrettes endnu mere? Eller skal vi fokusere endnu mere på at fastholde de udenlandske ph.d.-studerende i landet?

Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00