Kommentar af 
David Trads

Lige nu ligner Biden en af USA's store præsidenter

Om godt en måned er to ud af tre amerikanere vaccineret mindst én gang, og økonomien forventes at vokse med svimlende seks procent i år. Joe Biden kan ende i historiebøgerne som en af de helt store. 

Efter fire års kaos med Donald Trump, der endte tragisk med stormløbet på Kongressen 6. januar, er nationen i den grad ved at heles, skriver David Trads.
Efter fire års kaos med Donald Trump, der endte tragisk med stormløbet på Kongressen 6. januar, er nationen i den grad ved at heles, skriver David Trads.Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Prøv lige engang at se på de her oplysninger:

Da Joe Biden tiltrådte som præsident 20. januar, lovede han, at 100 millioner amerikanere ville blive vaccineret inden for 100 dage. Et enormt ambitiøst mål. Efter 58 dage var løftet indfriet, hvorefter han øgede målet til 200 millioner i samme periode!

Da Biden fik magten, stillede han amerikanerne den største hjælpepakke nogensinde i udsigt med massiv hjælp til familier, erhvervslivet og unge. Det løfte blev til virkelighed efter tre uger. Nu øger han målet med en endnu større økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Resultaterne taler for sig selv – for USA buldrer derudaf i et tempo, som gør resten af verden misundelig: Om godt en måned er to ud af tre (!) amerikanere vaccineret mindst en gang, og økonomien forventes at vokse med svimlende seks procent i år.

Den nye økonomiske plan, der netop er sendt til Kongressen, vil, hvis den vedtages, være en af de såkaldt ’transformative’, som ændrer nationen.

David Trads
Journalist, forfatter, politisk kommentator

Det er i den grad igen ’Morgen igen i Amerika’, som det lød i Ronald Reagans ikoniske genvalgskampagne i 1984. Efter fire års kaos med Donald Trump, der endte tragisk med stormløbet på Kongressen 6. januar, er nationen i den grad ved at heles:

Tre ud af fire amerikanere bakker op om Bidens håndtering af coronakrisen. Tre ud af fem støtter hans økonomiske politik. Næsten lige mange bakker generelt op om den nye præsident. Det er så overbevisende tal, at man nærmest ikke troede det kunne ske i et polariseret USA.

Hvad i alverden er det, som den 78-årige evighedspolitiker, der trods et halvt århundrede i magtens øverste korridorer aldrig rigtigt havde sagt noget, som begejstrede nogen, alligevel kan? Edward Luce, USA-kommentator i Financial Times, trækker tre årsager frem:

For det første – held:

Biden vandt valget på et usædvanligt gunstigt tidspunkt – nemlig i dagene før, at den første vaccine blev til virkelighed. Han tiltrådte dernæst stort set på dagen, hvor pandemiens zenit blev nået, og hvor udrulningen af vaccinerne begyndte. Ren Fætter Højben.

For det andet – erfaring:

Ingen ny præsident har haft noget, der bare ligner Bidens erfaring. Normalt er det en ulempe at være karrierepolitiker i USA, hvis man vil være præsident. Efter Trump var det en fordel. Hele hans regering består af erfarne politikere, som kunne fungere fra Dag 1.

For det tredje – beskedenhed:

Obama og Trump havde ikke meget tilfælles, men dog en ting – de var temmelig glade for sig selv, og det skyggede ofte for deres evne til at indgå kompromisser. Biden er mere en holdspiller. Ingen stor taler eller inspirator. Til gengæld fremragende politisk håndværker.

Lige nu ligner Biden faktisk en præsident, der kan ende i historiebøgerne som en af de store. Til sommer, når USA efter alt at dømme bliver tæt på normalt igen efter corona, vil det ske på hans vagt – og den vækst og glæde, der vil følge, vil blive associeret med ham.

Biden agter at smede, mens jernet er varmt. Den nye økonomiske plan, der netop er sendt til Kongressen, vil, hvis den vedtages, være en af de såkaldt ’transformative’, som ændrer nationen. Dramatisk grøn omstilling, enormt løft af uddannelser, kæmpe omfordeling.

Da Obama tiltrådte i 2009, var det med et stærkere mandat i ryggen – ikke mindst med et superflertal på 60 senatorer, som kunne hindre en ’filibuster’, som ellers kan standse behandling af et lovforslag ved at trække tiden ud. Det flertal fik Obama ikke nok ud af.

Biden har sværere arbejdsvilkår. Senatet er splittet med 50 republikanske og 50 demokratiske senatorer. Takket været reglen om, at vicepræsidentens stemme er udslagsgivende ved stemmelighed, er der lige akkurat flertal til Demokraterne. Indtil videre er det nok.

Naturligvis kan Biden ikke gå på vandet. Der er – som altid – fare, der lurer om hjørnet. Netop nu for eksempel indvandringskrise ved grænsen til Mexico og endnu et tragisk masseskyderi. Potentielt to områder, hvor Biden ikke kan få sin politik gennemført.

Men…den mellemtid, som Biden kan måles til efter lidt mere end to måneder i embedet, giver en overrumplende succes. Der er ikke meget swung over ham, tværtimod. Han ligner, eksempelvis på sit første pressemøde, en ældre mand. Men resultaterne er i top. Det er det, der tæller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)









0:000:00