Mette Frederiksen om nye restriktioner: Det er en forsinkelsespakke

Nedlukning af skoler og natteliv, forsamlingsforbud og flere mundbindskrav er nogle af de begrænsninger, der nu bliver genindført i det danske samfund. Sådan lød meldingen fra regeringen på et pressemøde onsdag. Ifølge Mette Frederiksen er det for at undgå en mere omfattende nedlukning af samfundet.

Andreas Wind

Vi kan igen i år se frem til en juletid med adskillige restriktioner.

Det har regeringen og et flertal i Folketinget besluttet onsdag efter flere uger med høje smittetal og den nye smitsomme coronavariant, Omikron.

Det betyder blandt andet, at elever i grundskolen sendes hjem fra 15. december til 4. januar, nattelivet og diskotekerne lukkes helt ned, og stående indendørs forsamlinger over 50 forbydes, fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag. 

Se alle de nye restriktioner her.

Men ifølge statsministeren står vi på grund af vaccinerne et langt bedre sted end sidste år ved samme tid. Derfor skal de nye restriktioner forstås som et forsøg på at forhindre en større nedlukning:

”Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå de omfattende nedlukninger, og det er præcist det, vi forsøger med de restriktioner, vi nu præsenterer,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

”Det, vi præsenterer i dag, er ikke en nedlukning af samfundet. Man kan snarere sige, at det er en form for forsinkelse – en forsinkelsespakke, der skal købe os tid,” forklarede statsministeren.   

Og den tid skal blandt andet bruges på at få så mange vaccineret som muligt.

”Det er stadigvæk et af de vigtigste budskaber fra os,” sagde statsministeren, der appellerede til, at dem, der har fået en tid til det tredje stik om et par uger, rykker deres tid frem.

Samtidig opfordrede hun også forældre til at udnytte lukningen af skolerne til at få deres børn vaccineret.

Erhvervsliv vil have bedre kompensation
Restriktionerne for nattelivet og det nye forsamlingsforbud kommer formentlig til at ramme flere dele af erhvervslivet. Derfor vil der følge nye hjælpepakker med restriktionerne.

”Det har været vores princip som regeringen hele vejen gennem corona – og det er det også i dag. Vi foreslår, at vi igen ruller et stærkt sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv, så dem, der bliver hårdt ramt, også kan få hjælp,” lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Ifølge Dansk Industri har virksomhederne brug for, at grænsen for, hvornår man er berettiget til kompensation, sænkes, så virksomheder højst skal have en nedgang i omsætningen på 30 procent for at kunne få del i hjælpepakkerne. Og så skal hjælpen hurtigere frem. Det skriver politisk direktør i DI, Emil Fannikke Kiær, i en pressemeddelelse.

”Og så skal restriktionerne være til at forstå. Der må ikke være tvivl om restriktioner og anbefalinger, så virksomhederne selv skal gætte sig til, hvad de må og ikke må," udtaler Emil Fannikke Kiær.

Du kan se pressemødet fra Spejlsalen i Statsministeriet øverst. Der mangler dog beklageligvis omtrent 13 minutter af pressemødet på grund af udfald i signalet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00