Se pressemødet om grøn skattereform: Vi tror på, at virksomhederne vil vælge at omstille sig

UDSPIL: Virksomheder får rabat på investeringer i de kommende år, men der er ikke krav om, at de skal være grønne. Skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) har præsenteret regeringens bud på en grøn skattereform.

Mads OutzenKristine Korsgaard

Først får erhvervslivet skatterabat på investeringer, og så begynder visse energiafgifter at stige.

Sådan kan man sammenfatte det udspil til første fase af en grøn skattereform, som skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede på regeringens vegne mandag.

"Der er ikke tale om småting her, der er tale om store omstillinger for dansk erhvervsliv," sagde Bødskov og tilføjede: 

"Vi gør det på en måde, så både erhvervsliv og lønmodtagere kan følge med."

Mens regeringens støttepartier mest fokuserer på, at der ikke er noget forslag om en ensartet CO2-afgift med i udspillet, betoner regeringen, at reformen skal holde arbejdspladser på danske hænder og give mulighed for, at dansk erhvervsliv kan komme godt igennem coronakrisen.

Læs også

Hvor er CO2-afgiften
Ved pressemødet blev ministrene spurgt, hvorfor regeringen ikke foreslår en CO2-afgift, som det ellers blev aftalt med et politisk flertal i sommer. 

“Vi bevæger os i retning af at kunne tage stilling til det spørgsmål,” lød svaret indledningsvis fra Morten Bødskov. 

“Men hvorfor er det ikke med?” spurgte TV 2. 

“Det er, fordi store dele af dansk erhvervsliv enten ikke betaler nogen beskatning af den her art eller betaler meget lidt af det. Og det, vi gør nu, er at hæve energibeskatningen, og dermed hæver vi beskatningen på noget, som samtidig er med til at nedbringe CO2,” sagde Bødskov og forklarede, at de forskellige dele af erhvervslivet er nødt til gradvis at komme i gang med at betale afgifter, så en ny afgift ikke rammer enkelte brancher hårdt fra den ene dag til den anden. 
 
“Når vi får en mere ensartet beskatning ud ad årene, er det også regeringens holdning, at så kan regeringen og Folketinget tage stilling til, hvordan vi sikrer en eventuel ensartet CO2-beskatning. Men vi er nødt til at løfte de dele af dansk erhvervsliv, som i dag slet ikke betaler nogen beskatning, ind i den her grønne omstilling,” sagde skatteministeren. 

Ingen "grøn hætte" 
I de første år vil virksomheder kunne få et fradrag på investeringer. Det skal få dem til at omstille sig til en mere grøn produktion, forklarede ministrene. 

Men der er ikke lagt noget decideret krav ind om, at investeringerne skal være grønne, oplyste Morten Bødskov. 

“Der er ikke lagt sådan en - om du vil - grøn hætte ned over det. Og årsagen til, at der ikke er det, er jo, at vi tror jo, at når erhvervslivet og danske virksomheder kan se, at ud ad årene begynder afgifterne på energi at stige, og at man nu har muligheden for at foretage investeringer, så man bliver mere skånsomt ramt af de her stigninger, vil man selvfølgelig også indrette sig på det,” sagde ministeren. 

“Men man kan også i princippet lave sorte investeringer og få et grønt fradrag for det?” spurgte TV 2. 

“Det vil man kunne, men jeg tror... det vil jo være dumt, hvis man er virksomhed, hvis man kan se, at man så samtidig ad åre bliver belastet med øgede energiafgifter. Så jeg synes, det her er måden at gøre det på, hvor vi er sikre på, at folk kan se, hvad er det for en fremtid, de kigger ind i,” svarede Morten Bødskov. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00