Frederiksen i Rossen-samråd: "Der er ikke nogen, der arbejder på mine vegne"

EMBEDSVÆRK: Den særlige rådgiver og stabschef i Statsministeriet, Martin Rossen, skal gøre Mette Frederiksen stærkere og dermed hjælpe regeringen til at føre sin politik ud i livet. Derfor er det en demokratiseringsøvelse, sagde Frederiksen på dagens samråd. Se klip fra samrådet her.

"Ligegyldigt hvem jeg diskuterer med, og ligegyldigt hvem jeg møder på min vej, så er det mig, der står til ansvar," sagde Mette Frederiksen på samrådet. Hun mener derfor ikke, det er problematisk, at hendes nærmeste rådgiver sidder i de to mest magtfulde regeringsudvalg på lige fod med ministrene.
"Ligegyldigt hvem jeg diskuterer med, og ligegyldigt hvem jeg møder på min vej, så er det mig, der står til ansvar," sagde Mette Frederiksen på samrådet. Hun mener derfor ikke, det er problematisk, at hendes nærmeste rådgiver sidder i de to mest magtfulde regeringsudvalg på lige fod med ministrene.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mads OutzenKristine Korsgaard

 

Jeg tror faktisk ikke, vi ville kunne føre vores politik ud i livet, hvis vi fastholdt den organisation, der var der, da vi tiltrådte

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Martin Rossen er ikke stedfortræder for statsministeren. Men han er "bærer" af hendes politiske projekt, når hun ikke er der.

Det er selvfølgelig finansministeren, der sidder for bordenden i økonomiudvalget

Mette Frederiksen (S)

Det sagde Mette Frederiksen på et samråd fredag, hvor hun skulle forsvare beslutningen om at give sin nærmeste rådgiver væsentlig mere magt, end nogen anden dansk embedsmand formentlig nogensinde har haft.

"Han er den, der ved, hvad det politiske projekt går ud på og understøtter det. Og det står jeg helt på mål for. Jeg kan jo ikke bede neutrale embedsmænd om at være bærere af den socialdemokratiske idé," forklarede statsministeren.

Svært at gennemføre sin politik
Hendes hovedargument for at opruste med et politisk sekretariat i Statsministeriet og en fast plads i de to mest magtfulde regeringsudvalg til hendes rådgiver Martin Rossen er, at magtbalancen er tippet på flere måder.

Det er blevet for svært for fagministre at føre deres politik ud i livet, fordi de er for svage over for et stærkt embedsværk, et stigende arbejdspres og en hurtigtmalende mediemølle.

Samtidig står statsministeren for svagt med et lille ministerium på få mand over for i alt 3.000 embedsmænd i centraladministrationen, mener Frederiksen.

"Kompleksiteten er klart taget til, og jeg har talt med mange tidligere ministre, som ærgrer sig over, hvor lille det politiske beslutningsrum er blevet. Og man må bare huske, at hvis ikke ministeren træffer beslutninger, er der andre, der gør det," sagde hun og advarede imod at ende i et teknokrati, hvor embedsværket bestemmer mere end ministeren.

"Der må være et særskilt ønske om, at en regering kan regere. Det har landet jo behov for. Det her er en demokratisering, for en regering, der ikke kan føre sin egen politik ud i livet, er jo ikke særligt demokratisk," sagde Mette Frederiksen, som tror på, at hendes nye politiske sekretariat i Statsministeriet "vil overleve et regeringsskifte".

Hvorfor er han ikke viceminister?
Frederiksen var kaldt i samråd af Kristian Jensen (V), Mai Mercado (K) og Peter Skaarup (DF). De er blandt andet bekymrede for, hvordan Folketinget skal kunne holde Martin Rossen ansvarlig for sine beslutninger, når han ikke er minister og derfor eksempelvis ikke kan kaldes i samråd eller væltes.

Mange af spørgsmålene til statsministeren gik derfor på, om Martin Rossen kun kan rådgive og diskutere, eller om han kan træffe beslutninger. Og om han har mere magt end fagministrene i regeringen. Han er nemlig som den eneste medlem af begge regeringens mest magtfulde udvalg, økonomiudvalget og koordinationsudvalget.

"Hvorfor er han ikke udnævnt til minister uden portefølje? Han får løn som en minister, og han har nærmest større magt end visse ministre, men han skal som det eneste medlem af k- og ø-udvalget ikke stå demokratisk til ansvar for Folketinget. Hvorfor skal der være én, som der ikke kan udøves parlamentarisk kontrol med?" spurgte Sophie Løhde (V).

Her er processen ikke så afgørende, mener Mette Frederiksen. Det afgørende er, at ministeren i sidste ende står til ansvar, og dermed har Folketinget stadig kontrol, lød argumentet.

"Der er ikke noget kontroltab, for ligegyldigt hvem jeg taler med, ligegyldigt hvem jeg bliver rådgivet af, ligegyldigt hvem jeg diskuterer med, ligegyldigt hvem jeg møder på min vej, ligegyldigt hvem der måtte overbevise mig om, at jeg engang tog fejl, så er det mig, der står til ansvar. Og det er ligegyldigt, hvor diskussionen foregår," sagde statsministeren.

Mette Frederiksen argumenterede ikke for, hvorfor Rossen ikke er blevet minister, men konstaterede blot, at hun har valgt at organisere sig på den måde, som i hendes øjne er mest egnet til at styrke hende som statsminister.

"En del af det at være menneske og blive klogere"
Statsministeren nævnte, at diskussioner i regeringsudvalgene også kan fortsætte i andre fora – og at det formentlig også var sådan under den borgerlige regering.

"Selvfølgelig bliver vi rådgivet, selvfølgelig bliver vi påvirket. Det er jo en del af det at være menneske og blive klogere. Det afgørende er jo: Hvem står til ansvar for det, regeringen siger og det, regeringen gør. Det skal være ministeren," sagde Mette Frederiksen.

Hun holdt fast i, at "det her handler om politik":

"Hvis jeg skal føre regeringens politik ud i livet, er jeg overbevist om, at det kræver et stærkere Statsministerium. For jeg tror faktisk ikke, vi ville kunne føre vores politik ud i livet, hvis vi fastholdt den organisation, der var der, da vi tiltrådte."

Frederiksen blev også spurgt, om det er rigtigt – som et socialdemokratisk folketingsmedlem har sagt – at Martin Rossen er den, "der holder kursen", når statsministeren er i udlandet eller ude at klippe snore over.

"Der er ikke nogen, der arbejder på mine vegne," slog Mette Frederiksen fast.

Der har også været spekuleret i, om Rossens plads i økonomiudvalget mindsker finansminister Nicolai Wammens magt. For det er normalt finansministeren, der leder møderne i ø-udvalget, hvor statsministeren ikke sidder. Men nu sidder Rossen der jo, og er han så stedfortræder for statsministeren og dermed den, der har det sidste ord i økonomiudvalget?

"Det er selvfølgelig finansministeren, der sidder for bordenden i økonomiudvalget. Det bliver der ikke rokket ved," svarede Mette Frederiksen.

Hun ville ikke svare på Sophie Løhdes spørgsmål om, hvorvidt Martin Rossen får udleveret en såkaldt håndakt fra embedsværket som forberedelse til et økonomiudvalgsmøde. Det er et forberedelsespapir, som normalt er forbeholdt ministre.

Det spørgsmål hører til regeringens interne anliggender, meddelte statsministeren.

Se hele samrådet her:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00