Se pressemødet: Minister opfordrer alle med symptomer til at blive testet. "Nu mangler vi, at folk ringer"

CORONA: Vi er klar til at teste alle med symptomer, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på dagens pressemøde, hvor myndighederne også fastslog, at man stadig godt må have sex under coronakrisen. Læs om hovedpointerne, eller se hele pressemødet her.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Indtil nu har problemet været, at der ikke har været kapacitet til at teste nok for corona. Nu er det lige før, vi er i den omvendte situation. I hvert fald står sundhedspersonale nu klar til at teste en langt større del af befolkningen, og der er masser af ledige hænder.

Det fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ved mandagens pressemøde om status på coronaepidemien.

"Vi er nu i den lidt paradoksale situation, at vi har virkelig kæmpet – i regionerne, i Lægemiddelstyrelsen, på Seruminstituttet, og private har hjulpet til – for at få opbygget tilstrækkelig testkapacitet. Den er der nu. Når jeg taler med Danske Regioner, og det har jeg også gjort her op til weekenden, siger de, at nu mangler vi, at folk ringer," sagde Heunicke.

"Derfor er den klare besked nu, at hvis man har symptomerne, så ring til lægen, og så vil du blive visiteret til en test. Og der står altså nu ledig kapacitet," lød opfordringen fra ministeren.

Konkret betyder det, at hvis man har tør hoste, feber eller problemer med vejrtrækningen, skal man ringe til sin læge eller til vagtlægen, hvis det er uden for almindelig åbningstid, for at blive visiteret til en test så hurtigt som muligt.

"Det er den mest effektive måde, vi kan stoppe smittekæderne på," sagde Magnus Heunicke.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm lovede, at der vil komme nye, detaljerede retningslinjer for, hvem der konkret skal og kan blive testet, tirsdag.


Ved pressemødet blev der i øvrigt stillet mange spørgsmål til det interview, som faglig direktør ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak har givet til Berlingske, hvor han siger, at det kan vare mindst et år, før vi kan droppe den fysiske afstand, som er blevet en del af danskernes dagligdag.

Mølbak uddybede, at det er ét af mange mulige scenarier, og at det er for tidligt at sige, hvor længe nedlukningen af samfundet vil vare. Læs mere om Mølbaks og Heunickes kommentarer til det i artiklen her:

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00