Debat

LO om højere pensionsalder: Det er fuldstændig hul i hovedet

DEBAT: Regeringen er i fuld sving med at skævvride samfundet. De hæver pensionsalderen med den ene hånd og skærer i arbejdsmiljøet med den anden. Det rammer ganske almindelige lønmodtagere, og er fuldstændig hul i hovedet, skriver Ejner K. Holst, næstformand i LO.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejner K. Holst
Næstformand i LO

Næsten hver anden risikerer at måtte forlade arbejdsmarkedet inden pensionsalderen.

40 procent af LO-arbejderne svarer i en undersøgelse foretaget af Epinion i efteråret, at de får vanskeligt ved at skulle forsætte arbejdet frem til pensionsalderen. Én ud af fem har en decideret forventning om, at de ikke kan arbejde tiden ud.

Og årsagen? Den er skræmmende simpel; arbejdsmiljøet. LO-arbejderne forklarer det med, at det skyldes nedslidning, fysisk hårdt arbejde og arbejdspres.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er hul i hovedet at byde de her mennesker flere år på arbejdsmarkedet, samtidig med at man sparer på arbejdsmiljøet.

Smerter i hverdagen
20 procent af LO-arbejderne døjer med smerter i løbet af dagen, i så høj grad at de er nødt til at tage smertestillende medicin dagligt eller ugentligt for at klare sig gennem arbejdsdagen.

Det står fuldstændig klart, at en relativt stor del af lønmodtagerne ikke kan holde til flere år på arbejdsmarkedet end allerede aftalt.

Ejner K. Holst
Næstformand i LO

Det er i sig selv forfærdeligt, at så mange må tage smertestillende til morgenkaffen. Man skal da heller ikke være hverken læge eller professor for at regne ud, at pillerne på køkkenbordet vil blive endnu flere, hvis de skal blive ekstra år på arbejdsmarkedet. Hvis altså de overhovedet lever så længe.

25 procent af 3F’erne er enten førtidspensioneret eller begravet, inden de fylder 60.

Går ud over kortuddannede
Uddannelsesniveauet har betydning for den gennemsnitlige levealder. De kortuddannede lever tre år kortere end dem med lang videregående uddannelse. Det betyder tre år mindre med børnebørnene. Og det er altså, når man har fjernet faktorer som rygning og alkohol. De ufaglærte og faglærte, der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, får desuden ikke lige så meget ud af livet i deres sidste år, da de ofte er begrænsede i ganske almindelige dagligdagsaktiviteter på grund af dårligt helbred.

Det er tømreren, sosu-assistenten og maskinarbejderen, der har knoklet hele livet. De trak i arbejdstøjet, da andre grupper først skulle til at påbegynde deres studie. De har bidraget til samfundet hele livet.

Hvad venter I på, Christiansborg?
Det står fuldstændig klart, at en relativt stor del af lønmodtagerne ikke kan holde til flere år på arbejdsmarkedet end allerede aftalt. Samtidig slår Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fast, at det går den gale vej for arbejdsmiljøet. Det anerkender ministeren endda.

Derfor er vi simpelthen nødt til at få et klart svar. Hvordan kan I, kære politikere, forringe arbejdsmiljøet, når det betyder, at ganske almindelige LO-arbejdere nedslides? Og hvordan kan I samtidig forlange, at de skal tage en ekstra tørn? Hvor mange flere skal have ødelagt deres helbred – ja, endda miste livet alt for tidligt - før I tager problemet alvorligt? Hvad mere skal der til, for at I pensionerer forslaget om senere tilbagetrækning og begynder at investere i bedre arbejdsmiljø?

Ærligt talt. De her mennesker fortjener et svar. Og så fortjener de respekt. Vi har hverken tid eller råd til at vente.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024