Løhde melder ud om højere aldersgrænse for salg af alkohol: Jeg er skeptisk

Sophie Løhde vil hellere fokusere på, hvordan de nuværende regler om alkohol og unge bliver overholdt, end på om der en ny aldersgrænse til. Moderaterne er enige, imens Socialdemokratiet stadigvæk tøver med et svar.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Bør Danmark følge sine nabolande og gøre det forbudt for unge under 18 år at købe alkohol?

Det mente den tidligere S-regering, men spørgsmålet har været ubesvaret siden SVM-regeringen kom til.

Nu sætter indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ord på hendes egen tilgang til forslaget om at hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til unge under 18 år:

"Jeg ønsker ikke at foregribe de politiske drøftelser, vi skal have senere på måneden med Folketingets partier, men det kommer nok ikke som den store overraskelse, at jeg umiddelbart er skeptisk overfor at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol," skriver hun i en mail til Altinget. 

Danske unge drikker mest i Europa, og deres alkoholvaner er på dagsordenen den 22. juni, hvor sundhedsministeren har inviteret Folketingets sundhedsordførere til politiske drøftelser. Her skal der også tales om de unges forbrug af tobak og nikotin.

"Jeg er mere optaget af, hvordan vi bedre kan sikre, at de nuværende regler på området håndhæves. For i dag er det alt for let for mindreårige at få fat i stærk alkohol, tobak og nikotinprodukter, selvom det er ulovligt for dem at købe produkterne," skriver venstreministeren.

Interne diskussioner

Det er uklart, om Venstres samarbejdspartner i regeringen, Socialdemokratiet, stadigvæk går ind for et forbud, efter to gruppemedlemmer fredag erklærede sig modstander af et forbud.

Mandag ville forebyggelsesordfører Matilde Powers (S) ikke redegøre for partilinjen overfor Altinget.

Og spørgsmålet diskuteres tilsyneladende stadigvæk internt i regeringen. 

"Socialdemokratiets målsætning er, at vores børn og unge drikker mindre, og at de slet ikke bruger nikotin- og tobaksprodukter i fremtiden. Det drøfter vi i øjeblikket i sundhedsministeriet," skriver Matilde Powers i en sms tirsdag, da Altinget spørger om en politisk reaktion på ministerens melding. 

Moderaterne lægger sig samme sted som ministeren i spørgsmålet om en hævet aldersgrænse:

"I Moderaterne forholder vi os også skeptiske," skriver Monika Rubin (M) til Altinget.

"Til gengæld bør man nedsætte alkoholprocenten i de produkter, der er tilgængelige for unge under 18 år. Og vi mener også, at man bør indføre aldersverificering på eksempelvis betalingskort, sådan at vi er helt sikre på, at den unge, der køber en flaske sprut, er over 18 år," skriver hun videre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00