Løkke holder ny åbningstale efter regeringsudvidelse

NY ÅBNINGSTALE: Efter regeringsdannelsen holder Lars Løkke Rasmussen torsdag en åbningstale, hvor han vil fremlægge den nye VLAK-politik. Mandag skal den til debat i Folketinget.

Placeholder image
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Danmark har fået en ny regering, og på den baggrund vil statsminister Lars Løkke Rasmussen torsdag give en åbningstale i Folketinget.

Her vil Løkke præsentere den nye VLAK-regerings politik, nye initiativer og det nye regeringsgrundlag.

”Det er min opfattelse, at det vil være i partiernes og i offentlighedens interesse, at redegørelsen og den efterfølgende forhandling kalendersættes snarest med henblik op at få en så aktuel debat som muligt om regeringens politiske prioriteter for de kommende år,” skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i weekenden i et brev til Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

Og det ønske er altså blevet efterkommet.

Statsministeren holder altid en åbningstale ved Folketingets åbning første tirsdag i oktober; en tale, som ifølge grundloven skal holdes. Det er derfor mindre end to måneder siden, at Lars Løkke sidst holdt en åbningstale, hvor han blandt andet opfordrede Folketinget til at tage ansvar.

Læs også: Her er Løkkes tale fra folketingsåbningen

Det er normalt, at statsministeren holder tiltrædelsestale, når Folketinget åbner efter et folketingsvalg. Og selvom der ikke har været valg, har Lars Løkke Rasmussen alligevel ment, at regeringsændringerne er så omfattende, at en ny åbningstale er på sin plads.

Ligesom åbningstalen ved Folketingets åbning skal den nye redegørelse fra statsministeren også debatteres i Folketinget. Det sker mandag, hvor Folketingets partier og medlemmer får mulighed for at fremlægge deres syn på statsministerens redegørelse. Debatten kan vare hele dagen, ligesom åbningsdebatten gør det ved Folketingets åbning, og ifølge et brev til folketingsmedlemmerne forventes debatten da også at vare indtil om aftenen.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser