Løkke inviterer LA og Konservative i regering

LANDSMØDE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil udvide sin Venstre-regering med Liberal Alliance og Konservative. Begge partier har takket ja til at indgå i regeringen.

Foto: Scanpix

HERNING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil danne regering med Liberal Alliance og Konservative.

Det fortæller han i sin tale ved Venstres landsmøde i Herning.

"Det er min vurdering, at det rigtige vil være at invitere Liberal Alliance og Konservative til at gå ind i en regering med Venstre," siger Lars Løkke Rasmussen til klapsalver fra landsmødesalen.

Både Konservative og Liberal Alliance har takket ja til indbydelsen. Regeringsgrundlaget mangler dog at blive forhandlet på plads.

Læs også: Læs hele Lars Løkkes landsmøde-tale her

Meldingen kommer efter, at Løkke for en lille måneds tid siden måtte droppe forhandlingerne om sin storstilede 2025-plan, da det syntes umuligt at få parterne i blå blok til at nå til enighed.

Liberal Alliance har længe haft et ultimativt krav om topskattelettelser inden jul, hvis partiet ikke skulle hive tæppet væk under regeringen. Men det krav har blokkens største parti Dansk Folkeparti nægtet at være med til at indfri.

Den store uenighed og truslen om valg har længe sat spørgsmåltegn ved holdbarheden af Løkkes lille mindretalsregering. Men det forsøger Løkke nu at ændre på ved at udvide regeringen.

"Vi har brug for en stærkere venstreledet regering, der favner en større del af vores parlamentariske grundlag," siger Løkke.

Mødes med partierne mandag
Statsministeren mødes med Liberal Alliance og Konservative til møde på Marienborg mandag for at diskutere regeringsgrundlaget og fordele ministerposterne.

Men hvis en V-LA-K-regering skal blive en realitet, vil Liberal Alliance være tvunget til at neddrosle sit ultimative krav om topskattelettelser på fem procentpoint.

"Det vil naturligvis kræve, at vi alle går på kompromis. Også os. Ingen kan få det helt som man vil. Men en trekløverregering vil have mange fordele," siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

"Med en borgerlig-liberal trekløverregering vil vi kunne få et mere stabilt forhandlingsklima på Christiansborg."

Overraskende træk af Løkke
Lars Løkkes forsøg på at skabe mere stabilitet i blå blok ved at udvide regeringen er en overraskende udvikling. Det siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

"Ræven Løkke har endnu engang fundet en udgang fra hulen i stedet for alle de veje, der var blokerede," siger han.

Han mener, at en regeringsudvidelse er en god løsning for Løkke, men det giver Liberal Alliances leder Anders Samuelsen problemer.

"Hvis Samuelsen hopper ned fra træet og ind i ministerbilen, vil det helt ødelægge hans image som den principfaste rebel, der var villig til at stå fast uanset konsekvenserne. Det kan blive nogle meget dyre ministerposter," siger Erik Holstein.

Erik Holstein peger også på, at en trepartiregering på nogle områder vil blive mindre klar i profilen end en ren Venstre-regering.

"Men med en parafrase af Lyndon Johnsons ord vil Løkke åbenbart hellere have Samuelsen stående inde i teltet og pisse ud end stående uden for teltet og pisse ind."

Lars Løkke Rasmussen mener selv, at den nye regering vil bestå af partier, der er nært beslægtede og deler mange af de samme ambitioner og drømme for Danmark.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion