Løkke: Mit parti bygger på mine værdier, og det er ikke til diskussion

Med sit politiske netværk udvikler Løkke politik til sit nye parti i samarbejde med borgerne. Men det sker inden for en ramme, som den tidligere statsminister selv definerer.

Lars Løkke er meget optaget af at slå fast, at medlemmerne i hans nye politiske netværk ikke kan få medbestemmelse over hvad som helst. 
Lars Løkke er meget optaget af at slå fast, at medlemmerne i hans nye politiske netværk ikke kan få medbestemmelse over hvad som helst. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas ArpChris LehmannKatrine Falk Lønstrup

Medlemmerne kommer ikke til at tegne rammen og den politiske linje i Lars Løkke Rasmussens kommende parti.

Det gør han selv.

”Det er med afsæt i de værdier, som jeg står for, og den ramme er ikke til diskussion,” siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Altinget.

Det er med afsæt i de værdier, som jeg står for, og den ramme er ikke til diskussion.

Lars Løkke Rasmussen
MF (løsgænger), tidligere statsminister og stifter af 'Det Politiske Mødested'

Der er brug for klar og tydelig ledelse for at undgå skuffede medlemmer, når man starter et nyt parti, påpeger han – ellers kan det føre til store interne slagsmål som i eksempelvis Alternativet, har han noteret sig.

”Hvis man skaber det indtryk, at et flertal i en lille gruppe kan bestemme, hvilken chip man kan putte ind i ryggen på Lars Løkke for, at det kommer ud af hans mund, så dur det jo ikke,” uddyber Løkke.

Den tidligere statsministers politiske netværk ‘Det Politiske Mødested’ består af lidt over 16.000 medlemmer. Det er gratis at være med i netværket, hvor medlemmerne i en række webinarer over de sidste måneder har kunnet kommet med input til partiets politik.

Fakta

Løkkes værdier - et udsnit
På sin hjemmeside skriver Lars Løkke Rasmussen blandt andet følgende om sine grundlæggende værdier:

"Jeg er tilhænger af retsstaten og et internationalt forpligtende samarbejde, hvor konventionerne binder små og store lande sammen i et regelbaseret samarbejde. 

Jeg er tilhænger af velfærdssamfundet. Synger begejstret med på, at ”da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt”, men jeg vil også gerne stille krav. Om at man skal gøre en indsats selv, før man beder andre om hjælp.
 
Jeg er tilhænger af at sætte mennesker foran systemer. Det er politik at tage stilling til hvem der skal have hjemmehjælp eller en ny hofte, men vi behøver ikke at politisere udførelsen af det. En offentlig sektor skal altid tage udgangspunkt i den enkelte og mindre i systemet.
 
Jeg er tilhænger af faglighed. At sygehuse drives bedre af sundhedsfaglige mennesker end af politikere, skoler bedre af lærere end af bureaukrater, plejehjem bedre af forstandere, medarbejdere og familieråd end gennem kommunale excel-ark. Men på den grundlæggende præmis, at fagligheden også tager ansvar. Og at borgerne får frihed til at vælge til og fra.
 
Jeg er tilhænger af en grøn omstilling, hvor vi gør os fri af fossile brændstoffer. Både for at yde vort bidrag til et bedre klima og for at gøre os fri af despotiske styrer. Men i et tempo og med en kurs, hvor vi har øje for den reelle effekt af vores tiltag og for dansk konkurrencekraft.
 
Jeg er tilhænger af et stærkt NATO, hvor Danmark yder sit forholdsmæssige bidrag, og et samarbejdende Europa, hvor Danmark har selvtillid nok til at være fuldt og helt med."

Læs hele teksten her. 

Ikke et fritidsprojekt

Løkke bekendtgjorde 10. april, at der skal vokse et nyt parti ud af ‘Det Politiske Mødested’.

Men Altinget kan nu vise, at den tidligere V-formand længe har forberedt sig på det scenarie.

Siden nytår har han helt konkret bygget tre enheder op; En støtteforening, et politisk mødested og et pengeindsamlende erhvervsnetværk.

”Det her er ikke et lille hyggeligt, fritidsprojekt. Det er sat i søen for at se, om det kan flyde – og hvis det kan det, er det i stand til at sætte turboen til,” siger partiforsker Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet.

Tilsammen udgør de tre enheder en professionel maskine, der inden længe er klar til at køre den fjerde og sidste enhed, Lars Løkke Rasmussens nye parti, hele vejen i Folketinget.

Partiet er ikke stiftet endnu, men med organisationen er der allerede tænkt over, hvordan der samles penge ind, udvikles politik og indsamles vælgererklæringer.

Læs mere om organisationen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Karina Kosiara-Pedersen

Lektor, Institut for Statskundskab, Center for Valg og Partier, Københavns Universitet
ph.d. (Københavns Uni., 2003), cand.scient.pol. (Københavns Uni., 1999)

0:000:00