Løkke løfter sløret for sit nye parti Moderaterne

Det nye parti Moderaterne vil dog først blive lanceret efter kommunalvalget, fortæller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et nyt parti ved navn Moderaterne er på vej i dansk politik.

Partistifteren er den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i sin grundlovstale fortæller, at han har ansøgt om godkendelse af partinavnet.

Selve partiet vil dog først blive lanceret på den anden side af et kommunalvalg.

”Vi skal fastholde og udbygge det politiske mødested. Ved siden af det har vi brug for et parti, der rækker ud og bygger bro. Et parti, der fokuserer positivt på det, der virker og ikke blindt på det, som de andre ikke mener. Et parti, der ikke er i opposition til andre, men i relation til andre. Et moderat parti, der kæmper for noget og ikke mod nogen,” siger han og tilføjer:

”Og det parti kommer. Og det hedder Moderaterne.”

Plan A er lancering efter kommunalvalg

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har indtil flere udtrykt et ønske om at opstille til kommunal- og regionsrådsvalget for det kommende parti, men det vil ifølge ham været useriøst at etablere et nyt parti med få måneder til valget. Derfor vil han først stifte partiet officielt på den anden side af efterårets valg og i den forbindelse præsentere dets politiske program og kandidathold.

”Derfor bliver Moderaterne først stiftet efter kommunalvalget i god tid inden folketingsvalget om to år. Det er i hvert fald plan A,” siger Løkke.

Skulle Mette Frederiksen vælge at udskrive folketingvalg i efteråret, hvilket Løkke dog selv anser som usandsynligt, er partiet klar til at stille op. Det er også årsagen til, at navnet nu bliver offentliggjort. Valgnævnet tager nemlig kun stilling til ansøgninger om partinavne fire gange om året, hvoraf den ene gang er i juni. Næste møde er september, og det kan være for sent, hvis der kommer folketingsvalg, siger den kommende partistifter.

Den tidligere statsminister og formand for Venstre lancerede tidligere i år netværket Det Politiske Mødested, som ifølge ham fortsat skal være en vigtig del af det kommende parti og være et rum til politikudvikling.

Derudover kan Løkke fortælle, at det er ambitionen, at det kommende parti ikke skal have en særskilt ungdomsorganisation, som andre partier har. De unge skal i stedet inddrages i selve partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00