Løkke: Selvfølgelig har vi drøftet regeringens fiskeripolitik

SAMRÅD: Statsministeren afviste i et samråd torsdag at komme nærmere ind på, hvor stort et kendskab han har haft til Esben Lunde Larsens tilbageholdelse af oplysninger i sagen om kvotekonger.

Sine Riis LundKatja Holm

Hvad og hvor meget har statsminister Lars Løkke Rasmussen vidst om forløbet i fiskekvotesagen?

Det spørgsmål forsøgte Enhedslisten og Socialdemokratiet igen og igen at få svar på under torsdagens samråd med statsministeren.

“Jeg vil gerne prøve at spørge en gang til. Har statsministeren været vidende om de talrige indsatser mod kvotekonger, der har ligget i Miljø- og Fødevareministeriet, mens folketingsflertallet har siddet på den anden side af bordet? Og har han godkendt, at de oplysninger ikke er blevet givet videre til Folketinget? Fordi det er kernen i denne her sag,” sagde Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, der havde indkaldt til samrådet.

Lars Løkke Rasmussen ville dog i første omgang slet ikke ind på det spørgsmål.

Det tegner for mig et meget alvorligt billede af, at de demokratiske spilleregler er blevet bøjet for at varetage nogle helt bestemte interesser.

Maria Reumert Gjerding
Miljø- og fødevareordfører, Enhedslisten

“Jeg har fulgt denne her sag i pressen og på anden vis, og det er, hvad jeg kan sige om det. Men det har sådan set ikke nogen relevans for det, jeg er indkaldt til samråd om i dag,” sagde han.

Jeg er ikke fiskeriminister
Statsministeren var blandt andet indkaldt i samråd om hans baggrund for i august at flytte fiskeriområdet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og over til partifællen Karen Ellemann.

Altså nu er det lidt upræcist, hvad det vil sige at følge sagen. Det er jo ikke sådan, at alt der relaterer sig til fiskeri, har jeg kun fra Fiskeritidende. Regeringens fiskeripolitik har da selvfølgelig været genstand for drøftelser.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Fyringen af Esben Lunde Larsen som fiskeriminister kom efter et forløb, hvor der havde været historier om, at ministerens tilbageholdelse af oplysninger i sagen havde været mere systematisk, end det hidtil havde været kendt.

Desuden havde Miljø- og Fødevareministeriet ifølge Berlingske lagt strategier for at modarbejde flertallets ønsker om at stække de såkaldte kvotekonger, der ejer store mængder af fiskekvoterne i de danske farvande.

Under torsdagens samråd afviste Lars Løkke Rasmussen al snak om, at han skulle have noget med forløbet at gøre.

“Jeg har jo ikke haft nogen rolle, jeg er ikke fiskeriminister. Omkring tilsynspligten, det følger også af grundloven, at hver enkelt fagminister har ansvaret for sit eget ministerområde. En statsminister har ikke en pligt til løbende at gå og føre tilsyn med de enkelte ministerier,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

De demokratiske spilleregler bøjet
Helt til slut nuancerede statsministeren dog en smule, hvor meget han havde fulgt med. 

“Altså nu er det lidt upræcist, hvad det vil sige at følge sagen. Det er jo ikke sådan, at alt der relaterer sig til fiskeri, har jeg kun fra Fiskeritidende. Regeringens fiskeripolitik har da selvfølgelig været genstand for drøftelser,” sagde han.

Maria Reumert Gjerding mente ikke, samrådet ændrede på, at der er et “kolossalt demokratisk problem”, hvis alvor kun blev forstærket af, at statsministeren først fyrede Esben Lunde Larsen som fiskeriminister tre dage før et skæbnesvangert samråd.

“Og det tegner for mig et meget alvorligt billede af, at de demokratiske spilleregler er blevet bøjet for at varetage nogle helt bestemte interesser,” sagde hun og tilføjede til slut:

“Jeg tror, at jeg vil tillade mig at konkludere, at denne her sag nok er langt fra at være afsluttet.”

Det er blot anden gang i denne regeringsperiode, at Lars Løkke Rasmussen stiller op til et samråd. I juli 2016 forsvarede statsministeren over for Folketingets Kulturudvalg et hemmeligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00