Løkke tror ikke på Ukraine i EU om fem år

Det er for optimistisk at tro, at Ukraine kan blive medlem af EU indenfor de næste fem år, mener udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der advarer om, at omkostningerne ved den ændrede sikkerhedspolitiske situation snart begynder at udfordre den indenrigspolitiske dagsorden.

Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (t.v.) besøgte i januar 2023 Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj&nbsp;(t.h.) i den ukrainske havneby Odessa.<br>
Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (t.v.) besøgte i januar 2023 Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj (t.h.) i den ukrainske havneby Odessa.
Foto: Mads Nissen / Politiken / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Danmark skal være med til at holde døren til det europæiske fællesskab åben for lande som Ukraine, Georgien og Moldova.

Det fastslog udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han torsdag deltog i en debat i Altingets gård om SVM-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi.

"Vi skal være blandt de lande, der holder et klart europæisk perspektiv op for Ukraine, Moldova og de lande. For magtens tomrum findes ikke. Der er en geopolitisk kamp om hvilken vej de lande falder. Og de falder ikke ned i ingenting. Så der skal vi selvfølgelig stille os på den side," fastslog Lars Løkke Rasmussen.

Han tror dog ikke på, at Ukraine kan blive EU-medlem inden for de næste fem år.

"Det tror jeg desværre er en for optimistisk tidshorisont. Uanset hvordan det her forår udvikler sig, så tror jeg, at vi er nødt til at se i øjnene, at vi står med en situation, som vil være hos os i mange, mange år frem," sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Læs også

Genvinde territorium

Han opremsede tre mulige scenarier for de kommende år i Ukraine.

"I den bedste af alle verdener kommer der en ukrainsk forårsoffensiv, og Rusland bliver slået tilbage. Grænserne er sikret, og det handler om at investere i en sikkerhedsarkitektur, der kan holde. I den værste af alle verdener flytter landskabet sig den anden vej."

"I den tredje version – som nok ikke er helt urealistisk – er der en sandsynlighed for en fastfrossen konflikt. I den situation skal vi også investere for at beholde Ukraine sikkert og fastholde ideen om, at landet over tid kan genvinde sit territorium," pointerede Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

Læs også

"Uanset hvad kommer vi til at være i det her længe. Det er en vigtigere pointe end at give en prognose på, hvornår Ukraine er med i EU. For det er også vigtigt, at vi danskere forstår det."

Udfordre indenrigspolitisk dagsorden 

I udenrigsministerens optik skal danskerne vænne sig til, at den ændrede udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation smitter af på den hjemlige politik og økonomi.

"Vi er ikke for alvor kommet der til, hvor vi skal prioritere vores sikkerhedsomkostninger op mod vores øvrige udgifter. Vi har haft den luksus, at vi har en bundsolid offentlig økonomi. Vi har kunne lempe lidt på vores overskudsgrader, så vi har kunne løfte en kæmpe Ukraine-satsning, uden at det er kommet i konkurrence med alt det, som vi ellers diskuterer," påpegede Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

"Nu kommer vi ind i nogle år, hvor vi skal investere massivt meget mere i vores forsvar – forhåbentlig også noget mere i vores diplomati. I vores sikkerhed i bred forstand. Samtidig vil vi gerne fastholde en indre sammenhængskraft i vores land med gode hospitaler, gode uddannelser og så videre."

Det vil udfordre den indenrigspolitiske dagsorden, lød det.

"Derfor er det vigtigt, at det udenrigspolitiske perspektiv kommer til at stå klart for os alle. Det er ikke noget, der kan løses for sig i Altingets gård. Og så snakker vi om alle de andre ting et andet sted," sagde udenrigsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00