Løkkes opfordring til Folketinget: Tag ansvar

ÅBNINGSTALE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrede i sin tale til Folketingets åbning partierne til at tage ansvar for Danmarks fremtid. 

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Lad os sige det med det samme: Lars Løkke Rasmussens åbningstale var uden de helt store overraskelser. Udover nogle ord om et nyt boligudspil, der vil sænke skatten på ejerboliger og aflyse fremtidige stigninger i grundskylden, var der nemlig ikke meget nyt.

Derimod gik regeringens 2025-plan, der blev fremlagt sidst i august, igen i tirsdagens åbningstale, og det med en klar opfordring til Folketingets partier om at tage ansvar.

”Jeg vil opfordre til, at vi her i Folketinget løfter det fælles ansvar,” sagde Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale og fortsatte:

”Vi kan være uenige om, hvad der helt konkret skal til undervejs. Selvfølgelig kan vi det. Det er derfor, vi er medlemmer af forskellige partier.”

Nyt udspil om boligbeskatning
Løkke slog samtidig fast, at hvis nogle partier har bedre forslag end regeringens, vil der blive lyttet.

”Men ikke at sætte sig nye mål, og at sige nej til fremgang og udvikling. Her står jeg af,” lød det fra statsministeren.

”Det bryder med en lang tradition i vores folkestyre. En tradition, hvor vi plejer at være enige om de store, langsigtede udfordringer,” tilføjede han.

Ansvarligheden gælder blandt andet i forhold til boligbeskatningen, hvor regeringen onsdag præsenterer sit nye udspil. Samme dag vil Folketingets partier blive inviteret til en grundig gennemgang, slog Lars Løkke Rasmussen fast i sin tale. Han opfordrede samtidig til, at der i fælleskab findes en løsning for de mange danskere, der bor i ejerbolig.

”Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere, end med de nuværende skatteregler. Og mange vil komme til at betale mindre,” sagde Løkke om regeringens nye udspil.

”Vi skal skabe tryghed for boligejerne – både for dem, der ejer deres bolig i dag, og for nye generationer,” tilføjede han.

Ingen gratis omgang
Regeringens mål med 2025-planen, som er blevet døbt Helhedsplanen, er, at Danmark skal være 65 milliarder kroner rigere i 2025. Og det skal være med til, at der kan afleveres et stærkere Danmark til den næste generation.

Og med det øgede økonomiske råderum, bliver der også råd til mere velfærd, slog Løkke fast. Mere præcist giver det plads til en offentlig vækst på 0,5 procent.

”Jeg gik til valg på nulvækst i det offentlige forbrug. Men de bunde opgaver kan ikke vente. Og vi vil mere end status quo. Så finder vi pengene i stedet for at sidde på hænderne,” lød det fra statsministeren.

Han henviste til, at Socialdemokraterne gik til valg på en offentlig vækst på 0,6 procent om året.

”0,5 procent eller 0,6 procent? Er det som nat og dag? Det synes jeg ikke. Er det her, den store forskel manifesterer sig i dansk politik? Nej, vel?” lød det fra talerstolen.

”Den reelle forskel er, om der er penge i kassen. Om der er råd til de 0,5 eller 0,6 procent,” tilføjede han som en stikpille til Mette Frederiksen (S).

Han pegede på, at der skal være penge til ny kræftmedicin, plejehjem til demente og mere efteruddannelse.

”Hvis man ikke vil gøre noget for at skaffe pengene, så har man heller ikke nogle penge at bruge. Der findes ingen gratis omgang,” sagde Løkke.

Giv ikke EU skyld for alt
Løkke kom også ind på regeringens planer om en SU-reform, på regeringens afsatte milliardbeløb til at styrke den nationale sikkerhed, på Rigsfællesskabet, på udlændingepolitikken, konventioner og på jobreform.

Også EU havde fundet vej til Lars Løkkes åbningstale.

”Det europæiske samarbejde har problemer. Vi kan ikke bare fortsætte som før. Der er en skepsis i befolkningerne. Den skal vi tage alvorligt,” lød det fra statsministeren, som fortsatte:

”Men vi må heller ikke bare give EU skylden for alle problemer. Vi har selv et ansvar for at få samarbejdet til at fungere. Vi har en stærk interesse i det.”

Han pegede på, at der lige nu arbejdes benhårdt på en dansk særaftale om Europol, ligesom Løkke vil arbejde for et EU, som får gang i væksten igen. Derudover skal EU ifølge statsministeren have styr på sine ydre grænser og kontrol over indvandringen.

”Vi har brug for et praktisk og fornuftigt samarbejde, der fokuserer på de opgaver, som kun kan løses i fællesskab. Og ikke blander sig i alle mulige ting, som medlemsstaterne klarer bedre selv,” sagde han.

En sidste appel
Som afslutning på sin tale påpegede Lars Løkke Rasmussen, at udfordringerne ikke forsvinder, hvis man lukker øjnene.

”Den fremtid, vi ønsker, kommer ikke af sig selv. Vi skaber den sammen. Et friere Danmark. Et rigere Danmark. Et stærkere Danmark,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han appellerede til, at Folketinget kan have netop dét som en fælles ambition:

”Kommende generationer skal sige: De lagde til – de trak ikke fra. De turde samles om at træffe de beslutninger, der gjorde Danmark stærkere,” sluttede Lars Løkke Rasmussen sin tale af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00