Om  
Lykke Friis

Lykke Friis udtræder af Rockwool-bestyrelse på grund af russiske aktiviteter

Efter otte år er Lykke Friis færdig i Rockwool Fondens bestyrelse.

Lykke Friis er færdig i Rockwoolfondens bestyrelse.
Lykke Friis er færdig i Rockwoolfondens bestyrelse. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Rockwool International har endnu ikke valgt at følge i andre store danske virksomheders fodspor og trække deres aktiviteter ud af Rusland. Som hovedaktionær har Rockwool Fondens prominente bestyrelse indtilvidere forholdt sig tavs. Men nu har Lykke Friis valgt at træde ud af bestyrelsen. 

Det skriver hun på Facebook

"Som direktør for en europæisk tænketank og kommentator, der næsten dagligt forholder sig til den russiske invasion af Ukraine, er det afgørende, at der ikke kan opstå tvivl om, at mine udtalelser alene hviler på mine egne holdninger og faglighed," skriver Lykke Friis og fortsætter:

"Jeg er derfor nået til den konklusion, at det ikke er foreneligt med mit daglige virke at være medlem af Rockwool Fondens bestyrelse."

"En gave til Rusland"

Rockwool International har tidligere forklaret deres russiske aktiviteter med en frygt for, at deres fire fabrikker kan blive nationaliseret i deres fravær. 

"I virkeligheden vil vi give den russiske stat en gave i form af en velfungerende virksomhed med dertilhørende milliarder af kroner, med alt hvad det indebærer, fra den ene dag til den anden," sagde administrerende direktør i Rockwool Group, Jens Birgersson til Berlingske i slutningen af marts.

Rockwool Fonden er en almennyttig fond, der ejer 23 procent af aktierne i Rockwool International. Men Rockwool Internationals russiske aktiviteter er ikke noget bestyrelsen i Rockwool Fonden mener noget om, sagde Merete Eldrup til Berlingske i marts

"Det er en svær situation i Ukraine, det er der ingen tvivl om. Men hvis man skal høre, hvad Rockwool International mener, er det dem, man skal tale med. Det er ikke noget, som bestyrelsen i Rockwool Fonden, som er en forskningsenhed, har en holdning til."

Alligevel er Lykke Friis nu udtrådt af bestyrelsen i fonden, idet bestyrelsesposten for hende nu er uforenelig med hendes daglige arbejde med Ukraine som formand i Tænketanken Europa og kommentator. 

Merete Eldrup siger desuden til Altinget, at ingen andre har forladt bestyrelsen og de fortsætter arbejdet "stille og roligt." Hun har fuld forståelse for Lykke Friis beslutning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)