Månedens bøger: Se Christian Dons Christensens boganbefalinger

ANBEFALINGER: Hvad skal man egentlig læse næste gang? Find din inspiration her. Hver måned anbefaler embedsfolk, politikere og andre beslutningstagere bøger i Altinget: magasin. I denne måned anbefaler Kirkeministeriets departementschef, Christian Dons Christensen, tre bøger.

Brødrene Karamazov af Fjodor Dostojevskij
Bogen over alle bøger! Alt, hvad Dostojevskij har forfattet, er blændende litteratur. Skrevet med humor, realisme og elegance – og dyb, dyb indsigt i menneskesjælens skønhed og ufuldkommenhed.

Og af alle værkerne er hans sidste, som han skrev kort før sin død i 1881, måske den allerbedste. Fortællingen om fadermordet på den ryggesløse og fordærvede Fjodor Karamazov og om hans efterladte sønner, der er hel- og halvbrødre.

Det er på én gang et psykologisk og et litterært mesterværk, der kredser om det gode og det onde (der hos alle Dostojevskijs personer – som hos os andre – aldrig findes i ren form). Mest berømt er måske fortællingen om Jesus’ genkomst og natlige samtale med storinkvisitoren under den spanske inkvisition. En bog, der både er en stor læseoplevelse og tvinger læseren til at overveje, hvad der egentlig er tilværelsens fundament.

Falco-krimiserien af Lindsey Davis
Jeg har altid været fascineret af Romerriget, og hvordan det lykkedes over flere hundrede år at holde sammen på en udstrakt civilisation med lige dele magt, ret, organisation og kultur – og plads til lokale forskelle.

Det er på én gang et psykologisk og et litterært mesterværk, der kredser om det gode og det onde (der hos alle Dostojevskijs personer – som hos os andre – aldrig findes i ren form)

Christian Dons Christensen om Brødrene Karamazov

Den britiske krimiforfatter Lindsey Davis har begået en perlerække af historiske krimier om privatdetektiven Marcus Didius Falcos oplevelser i alle hjørner og alle sociale lag af Det Gamle Rom. Serien emmer af satire, intriger og spænding – og med masser af svirp også til nutidens politikere og samfund.

Og så er de historiske fakta ifølge eksperterne ganske nøjagtige. Det første bind i serien, "The Silver Pigs", fører plebejeren Falco i slaveri i Britanniens sølvminer som undercoveragent for kejserens spionchef – og i clinch med den fraskilte senatordatter Helena Justina, som hele hans liv og sociale stræben drejer sig om i resten af serien. Perfekt til sommerhuset i både solskin og regnvejr.

Kirkeministeriets departementschef, Christian Dons Christensen, kommer med denne måneds boganbefalinger.
Kirkeministeriets departementschef, Christian Dons Christensen, kommer med denne måneds boganbefalinger. Foto:

Nøddeskal af Ian McEwan
Jeg har alt for sent opdaget Ian McEwans forfatterskab.

Jo, jo, jeg syntes som mange andre, at filmatiseringen fra 2007 af hans roman "Soning" var helt fantastisk, men gode film og Netflix-serier får desværre ikke altid følgeskab af bøger. Men sidste sommer kom jeg tilfældigvis i gang med hans nyeste, og nu ved jeg, hvem jeg skal have på natbordet i rum tid fremover.

"Nøddeskal" hedder den og handler om et dårligt ægteskab, lyssky planer og et mord - alt sammen oplevet og nøgternt analyseret af det ni måneder gamle foster i den utro hustrus livmoder. Fosteret iagttager som en anden Hamlet, hvordan det psykologiske drama udspiller sig mellem de tre voksne mennesker, der tror, at de har magt til at beslutte deres egen og andres skæbne. Hvad de naturligvis slet ikke har.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Dons Christensen

Departementschef, Kirkeministeriet, fhv. ambassadør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), sprogofficer i russisk og serbokroatisk (Forsvarsakademiet 1989)

0:000:00