Med "makeover" og "policy" har Mette Frederiksen stabiliseret sit parti i valgkampen

Strategien for S har været at ændre Mette Frederiksens image fra "Lev med det"-Mette til overskuds-Mette. Det mener to tidligere politiske rådgivere, der peger på Socialdemokratiets velførte kampagne som årsag til, at S har stabiliseret sig i målingerne, mens blå blok har været på deroute.

Socialdemokratiet kampagnestrateger har lavet en makeover af Mette Frederiksen, der går ud på, at hun skal være imødekommende, smilende, samarbejdsvillig og overskudsagtig. Det mener tidligere politiske rådgiver Andreas Thyrring. 
Socialdemokratiet kampagnestrateger har lavet en makeover af Mette Frederiksen, der går ud på, at hun skal være imødekommende, smilende, samarbejdsvillig og overskudsagtig. Det mener tidligere politiske rådgiver Andreas Thyrring. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel RønbergJulie Schønning

Det blev udråbt til at være den værst tænkelige timing for statsminister Mette Frederiksen (S) at udskrive valg omkring folketingets åbning. 

Men trods dårlige startprognoser ligger Socialdemokratiet efter knap fire ugers valgkamp stabilt i meningsmålingerne. 

I månederne op til valgudskrivelsen lå opbakningen til Socialdemokratiet lavere end valgresultatet i 2019. Partiet stod kun til lidt over 23 procent af stemmerne, hvilket ville være det dårligste resultat i 100 år. Den svindende opbakning kom, efter at partiet i løbet af coronakrisen stod til at nappe helt op mod 34 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Men allerede i første uge af valgkampen viste målingerne, at Socialdemokratiet tilsyneladende havde genvundet den tabte opbakning blandt vælgerne, og nu igen lå lige omkring 2019 resultatet. Siden har partiet formået at holde sig stabilt i målingerne, og det er af flere kommentatorer blevet udråbt som en succes.

Samtidig har Mette Frederiksen også været vælgernes foretrukne statsministerkandidat gennem hele valgkampen frem for Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K).

Dermed har historien om Socialdemokratiet i valgkampen forandret sig, og en valgsejr er ikke helt uden for rækkevidde trods Moderaternes store succes og mandattab i rød blok.

Så hvilken strategi er Socialdemokratiet lykkedes med gennem sin kampagne? Altinget har spurgt to tidligere politiske rådgivere.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00