Medicinallobby betaler for møder med topministre gennem erhvervsklubber. Men selskaberne må ikke

Mens medicinalvirksomheder straffes med bøder for at være medlem af partiers erhvervsklubber, er der intet problem, når deres interesseorganisation, Lif, i foråret har været vært for møder med Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen i partiernes erhvervsklubber. “Paradoksalt,” lyder kritikken. Lif afviser at ændre reglerne.

I løbet af foråret har Lif’s koncernchef, Ida Sofie Jensen, haft både statsminister Mette Frederiksen, formand i Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg gennem partiernes erhvervsklubber. Arkivfoto. 
I løbet af foråret har Lif’s koncernchef, Ida Sofie Jensen, haft både statsminister Mette Frederiksen, formand i Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg gennem partiernes erhvervsklubber. Arkivfoto. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Medicinalgiganten Janssen fik for få år siden en bøde på 40.000 kroner plus moms og sagsomkostninger for at støtte Socialdemokratiet økonomisk gennem partiets erhvervsklub.

Men når Janssens brancheorganisation gør det samme, er det i orden. 

For mens Janssen i 2021 overtrådte industriens eget lobbykodeks, er Lægemiddelindustriforeningen (Lif), hvor blandt andet Novo Nordisk og Leo Pharma er medlemmer, ikke omfattet af reglerne.

"Vi har en principbeslutning om at deltage i alle erhvervsklubber. Vi har brug for at snakke med de andre deltagere for at vide, hvad der er på den politiske dagsorden," siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, som selv står bag lobbykodesket.

Interesseorganisationen er medlem af syv partiers erhvervsklubber og har i foråret været vært for erhvervsklubmøder med statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) inden for en måned

Lif betaler et årligt kontingent på 20.000 kroner i henholdsvis Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, og Moderaternes erhvervsklub, Det Erhvervspolitiske Mødested. 

Partiernes bidragsydere kan holdes anonyme i partiregnskaberne, hvis donationerne er under en bestemt grænse.

Den er på 22.800 kroner i 2023.

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00