Merete Riisager om ny aftale: Vi har ambitioner for hver enkelt ung

FGU: En aftale om en ny samlet Forberedende Grunduddannelse (FGU) er faldet på plads. Uddannelsen bliver statsligt forankret i stedet for kommunalt, der var regeringens ønske. Antallet af FGU-skoler ender på 90 i stedet for 75.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Den længe ventede aftale om en Forberedende Grunduddannelse (FGU) er faldet på plads.

Aftalen er indgået mellem de partier, som var med i reformen af erhvervsuddannelserne, og indeholder blandt andet oprettelsen af 90 skoler til den nye tresporede uddannelse.

”Med aftalen understreger vi, at vi har ambitioner for hver enkelt ung. Vi har ryddet op i junglen af forberedende tilbud og er blevet enige om rammer, der tilsammen skal hjælpe flere unge til at blive chauffør i deres eget liv enten gennem uddannelsessystemet eller varig beskæftigelse,” skriver undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Aftalen lægger op til oprettelsen af 90 skoler, hvilket er noget mere end regeringens første udspil, der lagde op til 75.

Der var diskussioner om, hvorvidt den nye uddannelse skulle være kommunalt eller statsligt forankret.

Regeringen ønskede en kommunal forankring, men i den endelige aftale forankres FGU i statsligt selvejende institutioner, hvor kommunerne bidrager til finansieringen.

En løsning, der møder kritik fra Kommunernes Landsforening.

"Vi har forpasset muligheden for at lave en endnu bedre uddannelse til en stor gruppe unge, som har alvorligt brug for noget andet end det, de får i dag. Men nu ligger aftalen klar, og vi er klar til at trække i arbejdstøjet og gøre vores for at få opgaven til at lykkes," skriver de i en pressemeddelelse.

Merete Riisager er dog tilfreds med den løsning, man er kommet frem til.

"Der er forskellige hensyn, der skal opvejes mod hinanden, når man laver sådan en aftale. Den institutionstype, vi har fundet, er bæredygtig både i forhold til kvalitet og kommunal forankring,” siger hun til Altinget.

Dokumentation

FGU:

Forberedende Grunduddannelse er for unge under 25 år, der har brug for forudgående faglig eller personlig opkvalificering for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Uddannelsen er en sammenlægning af produktionsskoleforløb, kombineret ungdomsuddannelse (KUU) og erhvervsgrunduddannelse (egu), almen voksenuddannelse (avu), forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne (OBU) under 25 år.
Alle unge har ret til at få en uddannelsesplan.
Job-perspektivet skal være tydeligt i Forberedende Grunduddannelse, som primært forbereder til fortsat erhvervsrettet uddannelse eller beskæftigelse.
Omlægning af de kommunale vejlednings- og støttefunktioner, herunder Ungdommens Uddannelse, som fremover vil skulle varetages af en sammenhængende koordineret, kommunal ungeindsats, hvor den unge tildeles én kontaktperson.
Lokal proces med oprettelse af cirka 90 skoler, hvoraf op mod en tredjedel er institutioner.
SPS-ordning i Forberedende Grunduddannelse sikrer unge med ordblindhed og andre funktionsnedsættelser bedre vilkår.
En omfattende plan for kompetenceløft og implementering, herunder med kapacitetsopbygning, lokale implementeringsteams og evaluerings- og følgeforskningsprogram, skal sikre kvaliteten på de nye grunduddannelser.
Regionale kommunekontaktråd (KKR) skal bidrage til at sikre, at uddannelsen bliver landsdækkende.
Nye initiativer i udskolingen, der kan bidrage til, at flere unge vælger at påbegynde en erhvervsuddannelse, skal drøftes i folkeskoleforligskredsen inden årets udgang.
En ny uddannelsespolitisk målsætning bliver, at 90 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, når de er 25 år. Desuden skal andelen af unge, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, være halveret i 2030.

Kilde: Undervisningsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00