Mette Frederiksen holdt sejrstale uden skarpe kanter

KONGRES: Statsminister Mette Frederiksen inviterede til bredt samarbejde i en kongrestale, der var renset for angreb på andre partier. Arnes ret til tidlig pension fyldte, og S-formanden sendte en direkte appel til Thulesen om hjælp.

Mette Frederiksen optræder som formand for sjette gang på S-kongressen, men holdt lørdag sin første tale som statsminister.
Mette Frederiksen optræder som formand for sjette gang på S-kongressen, men holdt lørdag sin første tale som statsminister.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik HolsteinSøren Elkrog Friis

"Arne" er ikke blevet glemt efter valget, og det er i hvert fald ikke Socialdemokratiets skyld, hvis der ikke bliver indført tidlig pension til nedslidte.

Det var en af de pointer, den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, fra start ville have banket fast, da hun lørdag for første gang mødte sit bagland som statsminister.

Det skete ved partiets kongres i Aalborg, hvor S-formanden som ventet fik bragende klapsalver.

Læs også

Planen om tidlig pension til nedslidte er udskudt til efter forårets overenskomster, men Mette Frederiksen valgte at håndtere sagen offensivt:

"Der er dem, der siger, at regeringen arbejder for langsomt, og at du, Arne, er utålmodig. Selvfølgelig er du utålmodig. Det er jeg også. Omvendt vil jeg ikke påstå, det er let. For når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning – så tager det tid at lave den rigtige model ... Til gengæld så gør vi det," lød det fra statsministeren.

Arne på forreste række
På første række sad hovedpersonen selv, Arne Juhl.

Den 60-årige bryggeriarbejder fra Haderslev høstede stående bifald, der nærmest overgik statsministerens, for at lægge navn og ansigt til regeringens pensionsløfte.

Arne Juhl er blevet ansigtet på debatten om tidlig pension og fik stående bifald og en krammer af statsministeren på S-kongressen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) 

Med en slet skjult reference til løftebrudsdebatten under forgængeren, Helle Thorning-Schmidt (S), tilføjede Mette Frederiksen:

"Jeg har ikke brugt fire år på at genopbygge tilliden til Socialdemokratiet – for så at løbe fra det, vi sagde i valgkampen."

Planen om differentieret pension har indtil videre ikke et flertal bag sig, men S-formanden rettede en direkte appel til Dansk Folkeparti, der samtidig holdt sit årsmøde i Herning.

"Jeg er glad for, at Dansk Folkeparti er klar til at forhandle. Vi har før vist, at vi sammen kan forhindre forringelser. Nu kan vi sammen skabe fremskridt. Kristian: Jeg regner med dig."

Skuffende valgresultat
Trods jublen over den første rene socialdemokratiske regering i næsten 40 år lagde Mette Frederiksen ikke skjul på, at partiets valgresultat var lidt skuffende:

"Vores valg var udmærket, men ikke prangende. Faktisk gik vi en lille smule tilbage. Særlig i nogle af de store byer. Det kan jeg som formand ikke være tilfreds med."

Som årsag pegede S-formanden på udlændingepolitikken.

Hvor hun på tidligere kongresser entydigt har brandet Socialdemokratiet som et parti med en stram udlændingepolitik, forsøgte hun denne gang at skræve over modsætningerne:

"Til de vælgere, der forlod os, vil jeg gerne sige: Jeg kender selvfølgelig ikke alle jeres begrundelser. Men jeg tror, jeg kender en af årsagerne: udlændingepolitikken."

"Jeg vil ikke forsøge at lokke jer tilbage ved at foreslå, at Socialdemokratiet igen skifter position. Jeg ved, hvor vigtigt det er, at der ikke kommer flere hertil udefra, end vi evner at integrere. Og jeg tror ikke på, at man kan sige et i Jylland og et i København. Men jeg håber, vi kan bygge bro."

"For der behøver ikke at være en konflikt mellem at have medmenneskelighed, føre en stram udlændingepolitik og hjælpe mennesker, der er på flugt."

Slut med strammer-kager
Mette Frederiksen slog fast, at hun vil følge op på partiets planer om en fundamental ændring, så asylbehandlingen kan foregå uden for Europa:

"Jeg vil som statsminister stille mig i spidsen for at søge international opbakning til et helt nyt asylsystem. Et mere retfærdigt system. Hvor mennesker, der sendes på flugt, ikke skal risikere livet over Middelhavet. Men hvor vi hjælper flere og mere tættere på konflikterne."

Sagde Mette Frederiksen, der understregede, at den nye udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), ikke kommer til at gentage Inger Støjbergs (V) strammer-kager.

Energi-ø skal besejre Nordsøen
Statsministeren udnævnte klima og velfærd til "valgets tale", og klimaet fik sit eget afsnit i talen. Mette Frederiksen understregede, at "klimaloven kun vil være begyndelsen" og erklærede sig "stolt over at lede en af de regeringer, der kan kalde sig en af de absolut mest ambitiøse på jordkloden".

Mette Frederiksen udtrykte ligefrem tilfredshed med, at Socialdemokratiet under regeringsforhandlingerne blev presset til at arbejde for 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030: 

"Jeg vil gerne takke SF, Enhedslisten og Radikale. Det er jeres fortjeneste, at Danmark nu har en regering med det mål, at drivhusgasserne skal reduceres med 70 procent. Allerede i 2030. På bare ti år."

På det spektakulære plan luftede statsministeren også seriøse overvejelser om en energi-ø, der skal besejre vinden i Nordsøen. Et ambitiøst projekt svarende til seks storebæltsbroer, som lige nu er ved at blive undersøgt i dybden.

Kemisk renset for angreb på andre partier
Det var kendetegnende for årets kongrestale, at der var ros til støttepartierne, en invitation til DF – og at selv Alternativet blev inviteret til samarbejde.

Det er slut med blokpolitik, fastslog statsministeren og gentog mantraet fra valgkampen om ikke at lave al politik med nogen, men meget med mange.

Samtidig varslede hun at gå i bedene på Anders Fogh Rasmussen og være både regering og opposition på samme tid.

"Vi vil være vores egen største kritiker," lovede Mette Frederiksen.

I samme ånd var talen kemisk renset for angreb på andre partier.

Det var nu statsministeren, der talte, og ikke en oppositionsleder, der skulle vinde magten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00