Mette Frederiksen i delikat balance

ANALYSE: S-formand Mette Frederiksen gjorde sit bedste for at dele sol og vind lige mellem Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, da hun lørdag talte til den socialdemokratiske kongres i Aalborg.

"En særlig hilsen til vores nye venner i Dansk Folkeparti og til vores venner i det Radikale Venstre."

Sådan lød det fra S-formand Mette Frederiksen, da hun sin åbningstale til den socialdemokratiske kongres i Aalborg forsøgte at dele sol og vind lige. Mette Frederiksen vil fastholde sin nye effektive alliance med Dansk Folkeparti, samtidig med at hun holder en livline til den traditionelle radikale partner, som hun stadig får brug for, hvis hun skal overtage regeringsmagten næste gang.

S-formanden fremhævede den grønne omstilling, uddannelsespolitik og kampen for børn og unge som emner, hvor Socialdemokratiet især kan arbejde sammen med Radikale.

Mens bedre forhold for ældre, kampen mod social dumping – og en stram udlændingepolitik blev holdt frem som emner, S og DF kan arbejde sammen om.

Især det sidste var en vigtig markering: Engang stod socialdemokraterne så udpræget tættest på Radikale i udlændingepolitikken. Under Helle Thorning-Schmidt (S) beskrev Socialdemokratiet sig selv som et parti midt mellem de udlændingepolitiske yderfløje – R og DF. Men i dag bliver udlændingepolitikken eksplicit fremhævet som et emne, hvor S og DF kan arbejde sammen.

En diskret advarsel til DF
Samtidig løftede Mette Frederiksen dog en advarende finger til Dansk Folkeparti. Den kom i form af et pænt indpakket angreb:

"Kære Kristian Thulesen Dahl (DF). Vi har fået et godt og tillidsfuldt samarbejde. Men det er altså, som om du er bedst, når jeg er ved din side. Husk bare den finanslov, hvor du blev lokket til at skære i de ældres boligydelse," sagde S-formanden og fortsatte:

"Derfor kan jeg godt blive lidt bekymret for den kommende tid. Når Kristian Jensen lægger et smart regnestykke frem. Når Simon Emil Ammitzbøll taler om, hvor godt det er med ulighed. Og Brian Mikkelsen leger "Hvem vil være millionær", så husk: Du har en livline. Du kan altid ringe til en ven."

Formuleringen nærmede sig genbrug fra sidste år, men meningen er ikke til at tage fejl af: Det ødelægger ikke i sig selv alliancen mellem S og DF, at Thulesen laver både registreringsafgift, skatteforlig og finanslov med VLAK-regeringen uden S. Men blotter Thulesen sig – og går med til en fordelingspolitisk skæv profil – ja, så vil socialdemokraterne ikke tøve med at hugge til over for Dansk Folkeparti.

Støtte til fængselsbetjente
Værdipolitikken spillede en væsentlig rolle i Mette Frederiksen tale, og det største bifald under talen kom, da S-formanden sendte en hilsen til Fængselsforbundets formand, Kim Østerby, der er til stede på kongressen.

Hyldelsen var en målrettet solidaritetserklæring til fængselsbetjentene, der alene i København er blevet udsat for trusler eller vold 77 gange bare i år. 

Dermed fik Mette Frederiksen en konkret anledning til at markere en hård linje over for den verserende bandekrig og bakke op om flere ressourcer til politiet. Og koblingen til strammerlinjen i udlændingepolitikken var klar:

Samtidig med en understregning af at "der er mange med indvandrerbaggrund, der klarer sig godt og griber mulighederne i Danmark", sammenkædede Mette Frederiksen direkte retspolitikken og udlændingepolitikken:

"Bandekonflikten, meget af kriminaliteten og det rå arbejdsmiljø i fængslerne hænger desværre uløseligt sammen med en gruppe af unge med indvandrerbaggrund," konkluderede S-formanden. 

En yngre udgave af Mette Frederiksen havde utvivlsomt beskrevet bandekonflikt og kriminalitet som et rent socialt problem.

Ellers var der tale en ret nyhedsfattig tale, der var skåret efter den klassiske socialdemokratiske læst.

Mette Frederiksen rendyrkede modstillingen af skattelettelser og velfærd, hvor socialdemokraterne har fået ny ammunition efter VLAK-regeringens skatteudspil.

"Hvis pengene først er brugt til topskattelettelser, kan de ikke blive brugt til velfærd. Det ved vi, og det ved danskerne," sagde S-formanden med de ventede klapsalver til følge.

Ingen løfter
Mette Frederiksen pegede på flere af hullerne i velfærdssamfundet, såvel når det gælder ældrepleje, sundhed og psykisk sårbare unge. Men hun er stadig meget håndsky, når det gælder om at love konkrete forbedringer. Hun nøjes med at garantere, at Socialdemokratiet vil arbejde for bedre velfærd. "Skridt for skridt. Budget for budget".

Løftebrudsdiskussionen under Thorning kaster stadig sin skygge.

Mette Frederiksen holdt en tale, der gik fint hjem blandt de delegerede. Men det var ikke en tale, der fik taget til at løfte sig i Aalborg Kongrescenter.

Læs hele Mette Frederiksens tale her.

,

Forrige artikel Thulesen Dahl til Socialdemokratiet: Lad Sass brøle for fuld udblæsning Thulesen Dahl til Socialdemokratiet: Lad Sass brøle for fuld udblæsning Næste artikel Endnu et byrådsmedlem udsat for hærværk Endnu et byrådsmedlem udsat for hærværk