Mette Kierkgaard står med tre kriser. Herfra vil hun gentænke borgernes rettigheder, når ældreplejen skal sættes fri

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) skal vise vejen for regeringens store ambitioner om at frisætte den offentlige sektor. Arbejdet er kun i sin begyndelse, men overfor Altinget tegner ministeren konturerne af en ældrepleje baseret på helt nye principper.

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) har brugt en del af sin første tid som ældreminister på få nøjere indsigt i de præcise betoninger af de ting, som SVM-regeringens partiledere har skrevet ind i det fælles regeringsgrundlag på ældreområdet.<br>
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) har brugt en del af sin første tid som ældreminister på få nøjere indsigt i de præcise betoninger af de ting, som SVM-regeringens partiledere har skrevet ind i det fælles regeringsgrundlag på ældreområdet.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Kim RosenkildeJakob Krarup Bjerregaard

Den er ikke kommet op at hænge endnu. Fotocollagen, som skal udsmykke den bare grå væg bag det aflange mødebord i ældreminister Mette Kierkgaards (M) kontor.

Collagen er ikke færdig, men det er idéen om, hvad den skal vise: Ældre mennesker i al deres forskellighed og forskellige livssituationer.

”Det skal være hjertet af kontoret,” siger Mette Kierkgaard.

Hun mener det både konkret, men også symbolsk i forhold til hendes grundsyn på den store gruppe af danskere, der i kraft af deres alder enten direkte eller indirekte falder ind under ældreministerens ressort.

Med ministeriet følger fortællingen om at arbejde for ’det gode ældreliv’, som også gik igen hos forgængerne Astrid Krag (S) og Thyra Frank (LA). 

Og netop det – forskelligheden – har både hun og den regering, hun repræsenterer, gjort til et afgørende omdrejningspunkt i sit politiske projekt for ældreplejen.

 ”Livsglæde ser forskelligt ud for forskellige mennesker. Derfor er en høj grad af selvbestemmelse vigtigt, og derfor er det vigtigt med en høj grad af valgmuligheder for den enkelte,” siger Mette Kierkgaard.

Den politiske formel er på den måde simpel: Livsglæde sættes lig med selvbestemmelse, som sættes lig med valgmuligheder.

Sådan kan tråden trækkes fra fortællingen om det gode ældreliv til den moderate ministers og regeringens konkrete politik med fokus på mere frit valg og større indflydelse på den lokale service til borgerne.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00