Debat

Miljøorganisation til pensionbranchen: Drop fossilindustrien, invester ansvarligt

REPLIK: Forsikring & Pension siger, at ngo'er og politikere glemmer investorernes dilemmaer. For VedvarendeEnergi er det ret simpelt; invester ansvarligt, og drop investeringerne i fossilindustrien, skriver skriver Lars Jensen.

Foto: Alex Brandon / Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Jensen
Senioranalytiker, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi og medlem, AnsvarligFremtids koordinationsgruppe

I forbindelse med offentliggørelsen af regeringens nye anbefalinger for ansvarlige investeringer skrev Karsten Beltoft fra Forsikring&Pension i Altinget (3.3.), at ngo'er og politikere ignorerer de mange dilemmaer, der er forbundet med ansvarlige investeringer, når de forlanger, at pensionsselskaberne sælger deres aktier i de pågældende virksomheder.

Når det gælder menneskerettigheder, har aktivt ejerskab stor værdi, men hvad med fossilselskaber, hvis marked vil forsvinde med Parisaftalen?

Danske pensionskasser og -selskaber kender AnsvarligFremtid-kampagnen som den danske del af den globale divestmentbevægelse, der kræver, at investorerne frasælger aktier og obligationer i selskaber, der udvinder fossile brændstoffer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er en global kampagne, som ikke har fulgt de etablerede spilleregler, men har ændret dem. Således har Christina Figueres sagt, at DivestInvest-kampagnen var en primær kraft bag succesen med Parisaftalen.

Nødvendig omhu
Regeringens nye anbefalinger følger på godt og ondt et forelæg fra OECD tæt. OECD's retningslinjer fra 2011 er på mange måder gode: Ud fra begrebet "nødvendig omhu" beskrives den løbende proces, en virksomhed skal have for at løfte sit ansvar i forhold til mennesker og lokalt miljø. De har imidlertid den brist, at ordet "klima" ikke findes i dem.

Parisaftalen må stille til ansvarlige investorer: Der skal ikke godkendes nye kul-, olie- og gasprojekter, og der skal ikke bruges en øre mere på beskidt energi

Lars Jensen
Senioranalytiker, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi og medlem, AnsvarligFremtids koordinationsgruppe

Her er to nedslag i Parisaftalen, som er relevante for investorer:

For det første siger Parisaftalen, at den har som mål "at gøre finansielle strømme konsistente med en sti mod lave drivhusgasudledninger og klimamodstandsdygtig udvikling" (Artikel 2.1 (c)).

Det må betyde, at klima skal ind i investeringskomitéen og være del af beregningerne om de mandater, der styrer de finansielle strømme. Betyder det desuden et nybrud fra en traditionel porteføljetankegang, hvor man også vil have en finansiel strøm til noget, der giver afkast, hvis temperaturmålet ikke nås?

For det andet siger Parisaftalen, at verden skal nå en balance mellem drivhusgasudslip og optag i jorden (kaldet "sinks"), inden anden halvdel af dette århundrede (Artikel 4).

Med de priser, der kendes på sinkteknologier, som biochar, permanent skovrejsning og CCS, kan man roligt antage, at det år, hvor verden når "net zero", vil markedsvolumen i kul, olie og gasmarkedet også være nul.

Christina Figueres leder nu Mission2020-initiativet, som mener, at net zero skal nås i 2040, mens direktøren for Shell for nyligt sagde "2070" i Texas. Rapporten The Sky’s Limit har dokumenteret, at verden i dag har fossil infrastruktur nok til at levere flere fossiler, end der er plads til inden for klimamålene.

Selvom verden også kommer til at køre på fossil, indtil dagens dieselbiler er hugget op, behøver vi altså ikke nye olie- og gasplatforme for at skaffe diesel til dem.

Fossilinfrastruktur skal lukkes
Dermed kommer vi frem til de kriterier, Parisaftalen må stille til ansvarlige investorer: Der skal ikke godkendes nye kul-, olie- og gasprojekter, og der skal ikke bruges en øre mere på beskidt energi. Eksisterende fossilinfrastruktur skal styres for kontanter og lukkes ned på kontrolleret og socialt ansvarlig vis.

I 2018 kan det gøres ved at stemme for forslag i oliesektoren, der giver kontanter tilbage til aktionærerne i stedet for at investere i nye udvindingsprojekter (herunder ved at stemme mod ”scrip dividend”, hvor dividenden er nye aktier frem for kontant) samt gå efter direktøraflønning, som belønner lønsomhed og afkast frem for vækst i mængden af fossil produktion. 

Hvis man ikke tror, den slags aktivt ejerskab giver resultater, er frasalg selvfølgelig den relevante konsekvens.

Forsikringsselskabets Axas direktør sagde for nyligt, at en verden, hvor gennemsnitstemperaturen er steget 4 grader, ikke vil kunne forsikres. Jeg er sikker på, at Forsikring&Pension mener, at det også fremadrettet skal være muligt at tegne en husforsikring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00