Minkavler: "Der er rigtigt mange, som vil starte op igen, men de er bange for at sige det offentligt"

Minkavlerne lever fortsat i uvished om, hvorvidt erhvervet igen bliver tilladt i Danmark fra nytår, hvor dvaleordningen står til at udløbe. "Det er klart, at der snart skal træffes en ny beslutning," udtaler Rasmus Prehn. 

"Mange ringer til mig og siger, at de gerne vil starte op igen, men de vil ikke have deres navn frem," siger minkavler Erik Westergaard. Han skyder på, at mindst 30 - men nærmere 75 - minkavlere ønsker at genoptage erhvervet. Arkivfoto. 
"Mange ringer til mig og siger, at de gerne vil starte op igen, men de vil ikke have deres navn frem," siger minkavler Erik Westergaard. Han skyder på, at mindst 30 - men nærmere 75 - minkavlere ønsker at genoptage erhvervet. Arkivfoto. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Forbuddet mod at drive minkavl i Danmark står egentlig til at udløbe 31. december 2021, men dvaleordningen - der giver minkavlere muligheden for at lægge deres produktion i dvale - kan forlænges med et år. 

Selvom alle coronarestriktioner er ophævet, og covid-19 ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom har regeringen dog endnu ikke meldt ud, hvad der skal ske med minkavl i Danmark fra årsskiftet. 

Tiden er dog knap for de minkavlere, der drømmer om at starte erhvervet op igen fra nytår. 

For de danske minkavlere skal have købt deres avlsdyr før 1. november.

Det fortæller minkavler Erik Westergaard, som i årevis har drevet sin minkfarm i nordjyske Gjøl.

"For hver dag, der går, bliver der færre tæver til rådighed. Har vi ikke fået købt nogen 1. november, så skal vi vente et år mere, fordi så er alle minkene afsat til pelsning. Vi kan jo ikke forvente, at farmerne i udlandet gemmer avlsdyrene til os, for det er jo kostbart," siger Erik Westergaard.

Han har ikke meget tilovers for politikerne. 

"Politikerne skulle have kommet med et svar for to måneder siden, men vi skal åbenbart hænges til tørre. Politikerne har ingen forståelse for, hvordan processen fungerer for minkavlerne. De burde sætte sig mere ind i, hvordan det foregår," siger han.

{{toplink}}
 

0:000:00