Møgsager og nye ministre: Læs departementschefernes bedste anekdoter

SPAS: Departementschefer kan også være sjove – i hvert fald på Folkemødet. Her leverer de drillerier og vittigheder om magtfordeling, møgsager og kritik fra Rigsrevisionen.

Martin Præstegaard (tv.) og Ulrik Vestergaard Knudsen (th.) kæmper om mikrofonen og muligheden for at stikke til hinanden.
Martin Præstegaard (tv.) og Ulrik Vestergaard Knudsen (th.) kæmper om mikrofonen og muligheden for at stikke til hinanden.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

ALLINGE: ”Hvis I skal til debat om digitalisering, er det oppe på 1. sal.”

Åbningsreplikken fra Susanne Hegelund udløser en let hånlig latter i Akademikernes folkemødetelt, der er fyldt til randen – og lidt til.

Folk er præcis, hvor de skal være. Nemlig til det arrangement, der allerede er ved at blive et pejlemærke blandt den del af folkemødesegmentet, som du, kære læser, med stor sandsynlighed også tilhører.

Fire departementschefer disker op med røverhistorier og interne drillerier, og igen i år var de i hopla.

Jeg har det privilegie, at en finansminister mener nogenlunde, hvad en finansminister nu mener, uanset partifarve. Jeg skal bare lære ham at sige nej på forskellige måder.

Martin Præstegaard
Departementschef, Finansministeriet

Året der gak
Moderator Hegelund lægger ud med at bede cheferne nævne det bedste, der er sket siden sidste år. Da hun giver ordet til Miljø- og Fødevareministeriets departementchef, Henrik Studsgaard, er det dog med et tillægsspørgsmål:

”Jeg ved ikke, om der overhovedet har været nogen gode sager?”

”Ork – der har været så mange, så jeg næsten ikke kan vælge,” lyder Studsgaards svar.

Ulrik Vestergaard Knudsen fra Udenrigsministeriet bruger også lejligheden til at tale om de knap så lykkelige stunder.

”Alle de værste sager i ministerierne ender på vores bord. Sådan er det bare. Og af respekt for alle de sager synes jeg, det ville være synd at fremhæve én,” siger han.

Det vil til gengæld Henrik Studsgaard. Rigsrevisionens kritik af reguleringen af fiskeriområdet gav en hård start efter sommerferien, beretter han. Men klagesangen afbrydes af Ulrik Vestergaard fra Udenrigsministeriet:

”Den løste du da meget godt – du sendte den bare over til mig,” indskyder han, med henvisning til at fiskeriområdet i dag hører under netop hans ministerie.

Gang i svingdøren
Departementscheferne fortæller også om, hvordan de håndterer at få en ny minister. Martin Præstegaard har det som departementchef i Finansministeriet efter eget udsagn lettere end sine kolleger i den situation.

”Jeg har det privilegie, at en finansminister mener nogenlunde, hvad en finansminister nu mener, uanset partifarve. Jeg skal bare lære ham at sige nej på forskellige måder,” siger Præstegaard.

Knap så stabilt er det i Udenrigsministeriet, der er et af de ministerier, der har oplevet en del udskiftning det seneste årti – og som tilmed har adskillige ministre. Med et diplomatisk glimt i øjet sammenligner Ulrik Vestergaard Knudsen det med stakken af møgsager fra tidligere:

”Det er ligesom sagerne. Der kommer nogle hver måned, og så har man nogle systemer, der kan tage sig af det,” siger han.

Når bolværket slår læk
Som man kan forvente med et panel bestående udelukkende af departementschefer, er det hele dog ikke skæg og ballade.

I det mere seriøse hjørne ser dep.cheferne tilbage på et år, der har budt på flere læk fra interne møder i departementet. Emnet udløser først et øjeblik med tomme blikke fra panelisterne, inden Martin Præstegaard tager ordet.

Han hæfter sig ved, at der trods alt er relativt få af den slags sager. Finansministeriets førstemand spår, at det vil ændre sig i de kommende år.

”Vi skal vænne os til, at der kommer en ny generation af medarbejdere, som har et andet forhold til, hvad der er privat, og hvad der ikke er. Her kan vi overveje at ændre adfærd og kommunikere til en mindre del af vores medarbejdere. Men det vil give dårligere leverancer til regeringen, så det er en svær vej at gå,” siger Præstegaard, der derfor er indstillet på, at han derfor vil få flere møgsager på skrivebordet.

En T-shirt kan bidrage til stemningen
Hans kollega i Udenrigsministeriet oplever, at de lækkede optagelser ofte får et liv i pressen, netop fordi de er blevet lækket – og ikke nødvendigvis på grund af indholdet.

For sit eget vedkommende henviser han til en forsidehistorie, hvor en professor konkluderede på baggrund af en læk om forberedelserne til det famøse kinesiske statsbesøg, at UM havde arbejdet for et godt besøg.

Vestergaard fortsætter med et udpluk fra Tibetkommissionens rapport, der konkluderede, at Udenrigsministeriet havde bidraget til den stemning, der førte til konfiskering af tibetanske flag.

”Jeg overvejede at få lavet en T-shirt med trykket ’Udenrigsministeriet – vi arbejder for Danmark, og vi bidrager til stemningen’,” siger Ulrik Vestergaard Knudsen.

Den havde garanteret været populær på havnen i Allinge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

Martin Præstegaard

Adm. direktør, ATP
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00