Henrik Sass Larsen (S) og Morten Helveg Petersen (R)
(Foto: Altinget/Flindt)

Morten Helveg valgt som R-spidskandidat til EP-valget

15. september 2013 kl. 10:32
LANDSMØDE: Det Radikale Venstres medlemmer valgte søndag formiddag Morten Helveg Petersen som partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014. Der var ingen modkandidater.
| Flere

Det Radikale Venstre håber i 2014 at generobre en plads i Europa-Parlamentet. Håbet knytter sig i høj grad til partiets spidskandidat Morten Helveg Petersen, der søndag formiddag blev officielt kåret som sit partis spidskandidat. Partiets tabte søn er tilbage i politik, og han blev valgt uden modkandidat.

"Det Radikale Venstre er og skal være Danmarks mest EU-begejstrede parti," sagde Morten Helveg Petersen i sin præsentationstale til de delegerede på landsmødet.

Det kastede weekendens måske største og mest dybfølte bifald af sig fra de Radikale græsrødder. For nylig viste en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk, at vælgerne kun betragter Radikale som det fjerdemest EU-begejstrede parti efter V, S og K.

Det gjorde ondt på de Radikale, der opfatter sig selv som det klart mest EU-positive parti. Derfor skal vælgerne også opfatte partiet sådan, har det lydt fra mange bekymrede Radikale i løbet af weekendens landsmøde.

"Det europæiske samarbejde er en del af løsningen på problemerne og på krisen. EU er en del af løsningen i den grønne omstilling af vores økonomi, så vi får standset ødelæggelsen af vores miljø og natur, og så vi får styr på den globale opvarmning," sagde Morten Helveg Petersen og fortsatte:

"Det betyder ikke, at alt ved EU er godt. Nogle gange er kompromiserne uskønne, og løsningerne utilstrækkelige og fortidens strukturer svære at komme ud af."

Tabte kampvalg til Østergaard 
Radikale har været uden repræsentation i Europa-Parlamentet siden valget i 2009. Det vil kræve cirka 7 procent af stemmerne at vinde et mandat for partiet. Håbet er, at Morten Helveg Petersen netop er manden, der kan levere det.

Ikke alene af navn, men også af gavn, blev han i mange år betragtet som en kommende minister og måske endda også en potentiel leder af partiet, sådan som hans far og farfar havde været det.

Men han tabte i 2007 en kampafstemning om at blive næstformand for folketingsgruppen til Morten Østergaard (R). To år senere trak han sig helt fra politik og forlod Folketinget. Nu er han imidlertid tilbage og klar til at føre valgkamp for partiet.

"Jeg vil arbejde for, at vi prioriterer vores fælles ressourcer til forskning og grøn omstilling i stedet for at give kunstigt åndedræt til urentable landbrug. Jeg vil arbejde for, at vi hurtigere  får færdiggjort det indre marked i stedet for at opretholde nationale barrierer," sagde Morten Helveg Petersen.

 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK