Myndigheder har i årevis advaret Københavns Kommune om kritisable forhold på specialinstitution

En række myndigheder har i mere end tre år slået alarm til Københavns Kommune over den behandling, som unge på Specialinstitution Skodsborg bliver udsat for af stedets personale. Det viser ny aktindsigt. Kommunen fastholder, at den har tillid til ledelsen. 

Specialinstitution Skodsborg er placeret på Strandvejen med udsigt over Øresund. 
Specialinstitution Skodsborg er placeret på Strandvejen med udsigt over Øresund. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren DahlMads Mose VikkelsøAndreas Wind

En udsat ung, der nøgen er rullet ind i en dyne i en magtanvendelse af en ansat.

Lokaler, der virker som isolationslignende indespærring, samt nedladende sprogbrug, der kan føre til "forråelse" blandt de ansatte.

Det er episoder og forhold, som danner grundlag for, at flere myndigheder siden 2018 har rejst kritik af forholdene for en række udsatte unge med blandt andet angst og selvskadende adfærd på Specialinstitution Skodsborg.

Det viser dokumenter, som Altinget har fået aktindsigt i.

Myndighederne, der tæller Socialtilsynet, Ombudsmanden og Den Sociale Døgnvagt, har dermed i mere end tre år advaret Københavns Kommune om de ansattes behandling af unge på Specialinstitution Skodsborg. 

Senest har Altinget tilbage i november afsløret, at Socialtilsynet efter to uanmeldte besøg i oktober 2021 har rettet en hård kritik af den nordsjællandske specialinstitution.

En kritik, der i sidste ende har ført til, at Socialtilsynet har givet institutionen tre påbud, og placeret den under skærpet tilsyn. 

Tea Torbenfeldt, professor i sociologi med speciale i udsatte børn og unge hos Det Nationale Forskning- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), har set dokumenterne fra aktindsigterne:

“Det er ikke lykkes ledelsen at handle tilstrækkeligt på de tidligere tilsynsrapporter. Det er helt tydeligt. Det er de samme problemer tilsynet fortsætter med at påpege,” vurderer hun.

“De problemer, der beskrives, er af en alvorlig karakter."

Tea Torbenfeldt Bengtsson, professor i sociologi, VIVE

I dokumenterne er Skodsborg Specialinstitution og Københavns Kommune blevet

advaret om, at forholdene på stedet kunne føre til en forråelse blandt personalet.

Samtidig er de fysiske rammer i institutionens lukkede afdeling, hvor de unge i perioder kan placeres, blevet kritiseret.

Derudover er manglen på kvalificeret fagligt personale også før blevet påpeget.

Det er alle forhold, som Skodsborg Specialinstution i 2021 er sat under skærpet tilsyn for at rette op på.

Ung rullet nøgen i dyne
De nye dokumenter viser, at problemerne på Specialinstitution Skodsborg tilsyneladende har stået på i flere år.

Da Socialtilsynet i januar 2018 var på uanmeldt besøg på specialinstitutionen, beskriver flere unge, at de savner omsorg og empati fra personalet.

Det fremgår af tilsynets rapport fra besøget. Her beskriver flere unge ligeledes, at de har været udsat for voldsomme magtanvendelser fra personalet.

I rapporten nævnes blandt andet en episode, hvor en ung er blevet rullet nøgen ind i en dyne.

Samtidig beskrives en situation, hvor en ung er blevet undersøgt vaginalt af politiet for besiddelse af stoffer, fordi en anden ung havde anmeldt vedkommende til personalet. 

En episode, der i rapporten beskrives som “nedværdigende og voldsomt grænseoverskridende”.

Ekspert: Ekstremt svær målgruppe
Altinget har forelagt materialet fra Socialtilsynet og andre myndigheder for Christine Hemme, lektor ved VIA University College med speciale i anbragte børn og unge.

Hun mener, at problemerne på Specialinstitution Skodsborg skal ses i lyset af, at institutionen arbejder med unge, der ofte har alvorlige problemer med misbrug eller psykisk sygdom.

“Det er unge, som kommunerne ofte har svært ved at finde et sted til. At børnene mistrives er ikke det samme som, at det er institutionens skyld. Det kan tage lang tid, før de kommer til at trives. Det er det, hele arbejdet går ud på," siger Christine Hemme.

Hun understreger dog, at der er forhold på Skodsborg, som personalet og ledelsen burde have grebet ind overfor. 

“De burde have ordnet de fysiske forhold derude for længst. Der har været uhygiejniske forhold og det lyder som om, at de har lavet de delvist lukkede rum uhyggelige,”

Christina Hemme, lektor, VIA University College

“Institutionen har et problem med deres magtanvendelser, og det ser ud som om, at de bruger dem forkert. Det ser ikke ud som, at det er helt, som det skal være,” vurderer Christine Hemme.

“Det lyder helt utilstedeligt, at en ung er blevet rullet nøgen ind i en dyne,” tilføjer hun og understreger, at hun ikke har indgående kendskab til den konkrete episode.

Tea Torbenfeldt, professor i sociologi ved VIVE, ser også med alvor på det billede der tegnes af Altingets aktindsigt:

“De problemer, der beskrives, er af en alvorlig karakter. Netop fordi de ikke har kunne skabe den tryghed for de unge, som er det, der skal til. Det er unge, som har det meget dårligt og er nogle af de mest udsatte unge, vi overhovedet har,” siger hun.

Kommunen har fuld tillid til ledelsen
Altinget har kontaktet Københavns Kommune og forholdt dem historikken og forskernes kommentarer.

I et skriftligt svar bakker Københavns Kommune fortsat op om lederen af Skodsborg, som ovenpå den nylige kritik, går fra at være deltidsleder på stedet til at være der fuld tid:

“Vi har fuld tillid til den nuværende ledelse på Skodsborg og er glade for, at Socialtilsynet anerkender, at vi nu sikrer flere ledelseskræfter omkring Skodsborg,” skriver Louise Bangsgaard, chef for Socialpædagogik og Psykiatri i Bogercenter Børn og Unge i Københavns Kommune.

“Det er vigtigt, at alle unge bliver behandlet med respekt og talt til i en ordentlig tone. I de konkrete tilfælde, hvor det ikke er tilfældet, skal der handles på det straks,” skriver hun videre.

Louise Bangsgaard påpeger endvidere, at Specialinstitution Skodsborg generelt har fået "fine" bedømmelser af Socialtilsynet, samt at institutionen har i efteråret 2021 har fået en grøn smilet af Arbejdstilsynet. 

Kommune: Vi har fuld tillid til ledelsen

Københavns Kommune har efter Socialtilsynets seneste rapport besluttet at gøre den nuværende leder på Specialinstitution Skodsborg til leder på fuld tid.

Indtil for nylig var hun kun deltidsleder for Skodsborg. Der er også ansat endnu en afdelingsleder på stedet.

Københavns Kommune har ikke ønsket at stille op til et interview i sagen.

Du kan læse hele det skriftlige svar fra Louise Bangsgaard, Center for Socialpædagogik og Psykiatri i BBU i Københavns Kommune, Københavns Kommune herunder

Der har tilbage i 2018 og starten af 2019 været dialog med Den Sociale Døgnvagt, Ombudsmanden og socialtilsynet om nogle opmærksomhedspunkter ift. det komplekse regelsæt vedr. delvis lukkede afdelinger, magtanvendelser og undersøgelse af person m.v.

Vi har i samarbejde med både ombudsmanden og socialtilsynet fulgt op på disse, bl.a. ved at foretage ændringer i nogle af institutionens procedurer. Opmærksomhedspunkterne har bl.a. handlet om rumundersøgelser og personundersøgelser.

Der kan være situationer på Skodsborg, hvor der skal laves rumundersøgelser eller personundersøgelser af hensyn til at forhindre stofsalg eller stofindtag, nogle gange også selvom den unge ikke ønsker det. Det har vi pligt til for at passe på de unge, men det skal altid foregå efter reglerne og på en så lidt indgribende måde som muligt.

Skodsborg har i en årrække (2019 til starten af 2021) generelt fået fine bedømmelser fra socialtilsynet (gennemsnitscore på 3,6 og 3,7 ud af 5).

Arbejdstilsynet har i efteråret 2021 givet Skodsborg grøn smiley.

Den seneste bedømmelse fra socialtilsynet er dalet, og det tager vi meget alvorligt.

Vi er i gang med de konkrete punkter, herunder de tre påbud om at lave handlingsplaner omkring rekruttering, mobning og ledelse.

En medarbejder er fratrådt, der er indgået professionelle samarbejder med bl.a. Arbejdsmiljø København, og vi har øget den daglige ledelse med en ekstra afdelingsleder.

Og tidligere har tilbudslederen været delt mellem to tilbud, hun er nu 100 pct. på Skodsborg.

Derudover er der iværksat en række yderligere tiltag.

Vi har fuld tillid til den nuværende ledelse på Skodsborg og er glade for, at Socialtilsynet anerkender, at vi nu sikrer flere ledelseskræfter omkring Skodsborg.

Vi ser også meget positivt på, at ledelsen på Skodsborg i de kommende måneder får mulighed for at være i en tættere dialog med socialtilsynet.

Det er vigtigt, at alle unge bliver behandlet med respekt og talt til i en ordentlig tone. I de konkrete tilfælde, hvor det ikke er tilfældet, skal der handles på det straks. Skodsborg skal være kendetegnet ved et omsorgsfuldt miljø og en stærk faglig kultur.

Social døgnvagt: Personale løj om politirazzier
Altinget har ligeledes fået aktindsigt i en korrespondance mellem Københavns Kommune og Den Sociale Døgnvagt, der er et tilbud til børn og forældre, som har akutte sociale problemer.

Af aktindsigten fremgår det, at døgnvagtens personale har advaret kommunen om flere problematiske forhold på Skodsborg efter et besøg på institutionen i marts 2018.

Blandt andet har personalet på angiveligt brugt politirazziaer til at tjekke de unge for narkotika uden at fortælle de unge, at det er personalet, der har kontaktet politiet.

Lektor Christina Hemme peger på, at det kan være “vanvittigt svært” for personalet på en institution som Skodsborg, at holde narkotika væk fra de unge.

“Men selvfølgelig skal personalet ikke gå rundt og lyve. Det er ikke godt. Det skal være tydeligt for børnene, at personalet kan ringe til politiet, hvis de mener, at der er problemer med stoffer,” siger Christina Hemme.

Ekspert: Problemer har stået på for længe
I skrivelsen til Københavns Kommune påpeger Den Sociale Døgnvagt ligeledes, at personalet på Skodsborg benytter sig af en “fængselslignende” retorik overfor de unge.

Ifølge døgnvagten ses det blandt andet ved, at unge bliver truet med at blive spærret inde på institutionens delvist lukkede afdeling, selvom de er indskrevet på en åben plads, og derfor har ret til at opholde sig frit på institutionen, eller forlade den.

Samtidig retter Socialtilsynet ifølge en aktindsigt kritik af værelserne på Skodsborgs lukkede afdeling for at være “uhyggelige og ildelugtende”.

“De burde have ordnet de fysiske forhold derude for længst. Der har været uhygiejniske forhold og det lyder som om, at de har lavet de delvist lukkede rum uhyggelige,” siger Christina Hemme.

Hun peger på, at advarslerne fra de forskellige sociale myndigheder tegner et billede af Skodsborg som en institution, der “ikke har styr på magtanvendelserne”.

“Det har fået lov til at vare for længe. Men det er vigtigt at understrege, at meget af ansvaret ligger hos ledelsen. Den har det endelige ansvar for, hvad der foregår, og skal også være i stand til at vide, hvad der foregår,” siger Christina Hemme.

“En ledelse skal have styr på retningslinjer og lovgivning. Der må ikke være slinger i valsen der. Ledelsen skal støtte deres medarbejdere. Så hvis de laver fejl, skal det rettes med det samme,” tilføjer hun.

Også professor i sociologi Tea Torbenfeldt mener, at ansvaret ligger hos ledelsen:

“Det kræver specialiseret viden og højt fagligt niveau hele vejen igennem, og det er det, som Skodsborg har haft vanskeligt ved at sikre i personalegruppen. Det er en kulturændring, der skal til på institutionen. Det er en stor ledelsesmæssig opgave at få styr på det," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00