Specialiseret institution får kraftig advarsel efter “upassende og uetisk adfærd” overfor udsatte unge

Et uanmeldt besøg på Specialinstitution Skodsborg ender nu med en stor løftet pegefinger og alvorlig kritik af stedet. Socialtilsynet sætter specialinstitutionen under skærpet tilsyn og giver dem tre påbud.

Specialinstitutionen Skodsborg sættes under skærpet tilsyn indtil 15. februar 2022.
Specialinstitutionen Skodsborg sættes under skærpet tilsyn indtil 15. februar 2022.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mads Mose VikkelsøSøren DahlAndreas Wind

"Upassende og uetisk adfærd" og tegn på "forråelse" blandt personalet.

Det er blot nogle af de forhold, der præger de unges hverdag på Specialinstitutionen Skodsborg.

Institutionen betegner sig som et højt specialiseret bosted for unge i alderen 12-17 år med selvskadende adfærd, personlighedsforstyrrelser, stofmisbrug eller kriminalitet.

Men efter to uanmeldte tilsynsbesøg i oktober 2021 giver Socialtilsynet nu Specialinstitutionen Skodsborg tre påbud og sætter dem under skærpet tilsyn frem til 15. februar 2022.

Vi har typisk 10 sager om påbud om året. Det er ikke noget vi gør hver måned.

Kristina Vang Jensen
Tilsynschef ved Socialtilsynet

Det fremgår af en ny tilsynsrapport fra Socialtilsynet.

Tilsynschef Kristina Vang Jensen fra Socialtilsynet siger til Altinget, at forholdene på Skodsborg hører til i den alvorlige ende, da tilsynet har set kvalitetsmangler på mange niveauer i institutionen.

”Der bliver holdt øje med Skodsborg undervejs, og der vil også være tilsynsbesøg. Hvis ikke de kan overholde påbudsfristen, må vi have en dialog om, hvornår de så kan overholde den. Hvis de fortsat ikke kan overholde det, må det ultimativt betyde, at vi trækker godkendelsen,” siger hun.

Hun understreger, at tilsynet tror på, at Specialinstitution Skodsborg kan få vendt situationen og højne kvaliteten.

Socialtilsynet skriver i deres rapport efter tilsynet i oktober, at der er alvorlige problemer med forholdene for de i alt otte unge, der bor på institutionen til daglig.

Som Altinget tidligere her beskrevet, har de unge ifølge tilsynet været udsat for ydmygelser og mobning af personalet, der er ansat til at passe på dem.

Læs også

Afviser kritik
Centerchef Louise Bangsgaard fra Center for Socialpædagogik og Psykiatri i Københavns kommune er ikke enig i det generelle bilede, som Socialtilsynet tegner af institutionen.

”Der har været uacceptable episoder med den samme medarbejder, det er vi helt enige med tilsynet i, og dem har vi handlet på straks," skriver hun i en mail og fortsætter:

"Men som vi har også har meddelt tilsynet, så mener vi ikke, at kulturen på tilbuddet generelt er forrået. Det er heller ikke det, vi hører fra hverken de nuværende unge beboere eller fra medarbejderne.”

Hun påpeger desuden, at en medarbejder ikke længere er ansat på institutionen, og at der er lavet handlingsplaner omkring rekruttering, mobning og ledelse samt et samarbejdet med blandt andet Arbejdsmiljø København.

Desuden er der opgraderet på ledelsesfronten med blandt andet med en ekstra afdelingsleder.

Om Specialinstitutionen Skodsborg

Skodsborg er en døgnbehandlingsinstitution for unge i alderen 12-17 år.

Stedet henvender sig til unge med en eller flere af følgende udfordringer:

  • Personlighedsforstyrrelse
  • Overgreb, andet
  • Seksuelt overgreb
  • Selvskadende adfærd
  • Udadreagerende adfærd
  • Omsorgssvigt
  • Kriminalitet, ikke-personfarlig
  • Kriminalitet, personfarlig
  • Stofmisbrug
  • Prostitution

Institutionen er normeret til 6 pladser, og yderligere 2 fleksible pladser. 3 af pladserne er delvis lukkede pladser.

De unge får en individuelt tilrettelagt behandlingsplan og hjælp til skolelivet.

Institutionen har til huse i en stor villa på Skodsborg Strandvej, der ligger lige ud til Øresund.

Specialinstitutionen Skodsborg er eget og drevet af Københavns Kommune.


Kilde: Københavns Kommunes hjemmside og Tilbudsportalen.d

”Ikke noget vi gør hver måned”

Ifølge tilsynschef Kristina Vang Jensen smider Socialtilsynet ikke om sig med påbud. Der har dog været flere i 2021 end 2020.

”Vi har typisk 10 sager om påbud om året. Det er ikke noget vi gør hver måned.”

Socialtilsynet fører tilsyn med 520 sociale tilbud i 29 kommuner i Region Hovedstaden samt Holbæk Kommune. I 2021 har Socialtilsynet givet 31 påbud fordelt på otte tilbud og fem skærpede tilsyn fordelt på fire tilbud, herunder Skodsborg der har fået tre påbud og et skærpet tilsyn i 2021.

I rapporten fra Socialtilsynet fremgår det, at de på deres besøg i oktober finder ”en upassende og uetisk adfærd, samt krænkende adfærd fra medarbejdernes side, og afspejler en signifikant manglende omhu overfor målgruppens sårbarhed, og indikerer tegn på forråelse.”

Vi mener ikke, at kulturen på tilbuddet generelt er forrået.

Louise Bangsgaard
Centerchef, Center for Socialpædagogik og Psykiatri i Københavns kommune

Socialtilsynet stiller sig også kritisk overfor den passivitet, der har været blandt medarbejderne i forhold til deres kollegaers uprofessionelle adfærd og ledelsens manglende viden om dette.

Tilsynet finder der” særdeles bekymrende”, at dette har kunne forgå på en institution, hvor det forventes, at ledelsen sikrer en etik blandt medarbejderne.

Samtidig fremgår det af rapporten, at tilsynet finder det bekymrende, at medarbejderne ikke har haft den fornødne tillid til at gå til ledelsen om den forråelse, der har hersket på institutionen.

Uenig i kritikken
Centerchef Louise Bangsgaard fra Borgercenter for Børn og Unge i Københavns Kommune har tidligere udtalt til Altinget, at tilbagemeldingerne fra de unge, ikke tegner et billede af, at de mistrives på institutionen. Og det holder hun fast i.

Forbeholdt dette siger tilsynschef i Socialtilsynet Kristina Vang Jensen:

”Det er deres oplevelse, og det er da positivt, at der helt sikkert er nogle børn og unge, der trives. Vi har så nogle oplysninger, der indikerer det modsatte.”

Det er til daglig Katja Mejlfort, der er institutionsleder på Specialinstitutionen Skodsborg.

Hun har tidligere været leder på både Skodsborg og Ungehuset Emdrup, men efter Socialtilsynets besøg i oktober 2021, har kommunen valgt, at Katja Mejlfort fremadrettet skal have fuldt fokus på Skodsborg og er derfor ikke længere institutionsleder ved Ungehuset Emdrup.

Københavns kommune bekræfter dette overfor Altinget, og tilsynschef Kristian Vang Jensen ser det som positivt, at ledelsen nu har fuldt fokus på institutionen.

”Nu vil de (Københavns Kommune, red.) have en tættere ledelse, så ledelsen rykker tættere på den daglige praksis. Så det er positivt.”

Til spørgsmålet om Centerchef Louise Bangsgaard stadig har tillid til ledelsen svarer hun:

”Vi har fuld tillid til ledelsen. Og til at den kan sikre, at Skodsborg kendetegnes ved en stærk faglig kultur med et omsorgsfuldt miljø.”  

De tre påbud

De tre påbud som Skodsborg har fået, dækker over trivslen blandt de unge, medarbejdernes kompetencer og ledelsen af institutionen.

Det første påbud omhandler, at Skodsborg inden 15. januar 2022 skal have iværksat initiativer, der skal forebygge et ydmygende og nedværdigende sprogbrug blandt medarbejderne. Dertil skal det sikres, at de unge bliver hørt og respekteres, samt forbygge mobning mellem de unge.

Det andet påbud dækker over, at ledelsen inden 15. januar skal lave en plan for, hvordan man vil rekruttere medarbejdere der forvalter deres kompetence på en retvisende og etisk forsvarlig vis i forhold til målgruppens udsathed.

I det tredje påbud skal ledelsen inden 15. februar komme med en beskrivelse af, hvordan den fremadrettede ledelse vil være nærværende og yde sparring med medarbejderne.

Dertil skal ledelsen reflektere over hvilke ændringer, der skal være i ledelsens handleplan fremadrettet.

Skodsborg vil i samme periode frem til 15. februar være under skærpet tilsyn af Socialtilsynet.

Hun hilser det meget velkomment, at tilsynet ønsker at tilbringe mere tid på tilbuddet de kommende tre måneder.

Det vil ifølge centerchefen give dem mulighed for at tale med flere unge og flere medarbejdere og dermed få et mere fuldstændigt billede af Skodsborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00