Norsk valggyser: Fire partier balancerer på spærregrænsen

VALGDAG: Det norske valg afgøres i dag, og der er dødt løb mellem de to fløje. Fire partiers balancegang på spærregrænsen bliver ifølge den norske valgekspert Svein Tore Marthinsen afgørende.

I morgen ved Høyres Erna Solberg (billedet), om hun kan beholde statsministerposten i Norge eller må afgive den til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.
I morgen ved Høyres Erna Solberg (billedet), om hun kan beholde statsministerposten i Norge eller må afgive den til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.Foto: /ritzau/Heiko Junge
Daniel Bue Lauritzen

Hver en stemme tæller, når nordmændene mandag går til stortingsvalg.

Fløjene står helt tæt i meningsmålingerne, og fire små, men potentielt afgørende, partier balancerer på spærregrænsen. De fire partier er Kristeligt Folkeparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og partiet Rødt.

Det fortæller Svein Tore Marthinsen, der bruges som politisk analytiker i flere norske medier og også selv laver gennemsnit af meningsmålinger.

"Det ser meget lige ud. Den rød-grønne blok har haft et forspring ganske længe, men de borgerlige har hentet meget af det forspring i løbet af valgkampen. Så i øjeblikket er der praktisk talt dødt løb mellem blokkene, og det er vanskeligt at sige, hvad udfaldet bliver," siger han.

I øjeblikket er der fire partier, hvor vi reelt ikke ved, om de kommer over eller under spærregrænsen. Det kan hurtigt blive helt afgørende for valgudfaldet. 

Svein Tore Marthinsen
Valganalytiker, Norge

Fire partier på spærregrænsen
Spærregrænsen i Norge er på fire procent. Men partierne kan også opnå valg til Stortinget uden at komme over den nationale spærregrænse. Det kræver, at deres opbakning i en bestemt valgkreds er høj nok.

Til gengæld får partierne under fire procent ikke del i de 19 tillægsmandater, der fordeles, efter at valgkredsene er talt op.

"Hvem, der vinder valget, vil sandsynligvis blive afgjort af, hvilke partier der kommer over spærregrænsen på fire procent. Der er flere partier, som ligger og balancerer lige omkring grænsen. Så små udslag kan blive afgørende for mandatfordelingen," siger Svein Tore Marthinsen.

Det kræver 85 mandater at opnå flertal i Stortinget, og derfor kan de 19 tillægsmandater ifølge Svein Tore Marthinsen blive helt afgørende for valgets udfald.

"I øjeblikket er der fire partier, hvor vi reelt ikke ved, om de kommer over eller under spærregrænsen. Det kan hurtigt blive helt afgørende for valgudfaldet. Der er også mange vælgere, som ikke har bestemt sig. Så det ser ud til at blive et meget tæt valg i Norge."

De første valgprognoser forventes at tikke ind fra klokken 21 i aften.

Grafikken viser Sven Tore Marthinsens bud på stemmefordelingen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00