Ny analyse: Brexit giver Danmark mere magt i EU

SKIFTE: Storbritanniens farvel til EU giver især Frankrig og Tyskland mere magt i Ministerrådet. Men også Danmark får mere indflydelse.

Foto: YVES HERMAN/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Der sker ændringer i magtbalancen mellem medlemslandenes fagministre, når Storbritannien ikke længere er en del af EU.

Det viser et notat udarbejdet af Folketingets Administration til Europaudvalget og Det Udenrigspolitiske Nævn.

Notatet viser, hvordan de enkelte landes stemmeandel bliver ændret i Ministerrådet, som er det sted, hvor landenes ministre vedtager EU-lovgivning.

Her vil det især være de store lande får endnu mere magt. Men også Danmark vinder mere magt, hvis og når Brexit bliver en realitet.

Det er Europa-Parlamentet, der har regnet sig frem til, at de store lande får mere relativ stemmevægt i Rådet, mens de mindre lande taber relativ stemmevægt ved Brexit.  

"Skæringspunktet er Irland, som efter Brexit har 1,0 procent af EU27's befolkning. Danmark står dermed med sine 1,3 procent af befolkningen til en lille fremgang i stemmevægt. Kroatien og de syv lande, der er mindre end Kroatien, står til at miste relativ stemmevægt," skriver Folketingets administration i dokumentet.

Magtforskydning
Det er det såkaldte kvalificerede flertal, også kaldet et dobbelt flertal, der ligger til grund for ændringerne i EU-landenes magtbalance.

Kvalificeret flertal er den måde, Rådet og Europa-Parlamentet vedtager love på i omkring 80 procent af alle lovforslag i EU. For at få et lovforslag igennem med denne metode kræver det, at 55 procent af EU-landene, der tilsammen repræsenterer mindst 65 procent af befolkningen, stemmer for.

Omvendt kan et mindretal i denne proces blokere for et lovforslag, hvis det består af mindst fire EU-lande, der tilsammen repræsenterer mindst 35 procent af befolkningen. 

På grund af denne flertalsform sker der en magtforskydning efter Brexit. For når Storbritannien ikke længere er en del af Den Europæiske Union, falder det samlede befolkningsantal i EU fra 513 millioner til 447 millioner borgere.

Ændringen kommer især de store lande til gode. Frankrig og Tyskland går fra tilsammen at repræsentere 29 procent af befolkningen i Unionen til at repræsentere 33,5 procent. Den stigning vil gøre det nemmere for de store lande at skaffe et kvalificeret flertal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00