Ny analyse: Brexit kan koste danske fiskere 800 millioner

BREXIT: Brexit kan koste de danske fiskere op mod 800 millioner kroner om året, viser ny analyse. "Det er en worst case, men det er også det mest sandsynlige scenarie," lyder det fra professor.

Brexit kan koste de danske fiskere helt op til 800 millioner kroner om året.

Det viser en ny analyse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet (IFRO) har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet. 

Rapporten baserer sig på et worst case scenario med to antagelser:

Dels at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien ender i et hårdt Brexit, hvor danske fiskere ikke får lov at fiske i briternes farvande, og dels at fiskerne ikke kan fange de samme arter i andre farvande inden for EU.

Men ifølge professor ved Københavns Universitet og medforfatter til analysen Peder Andersen er netop det udfald ikke urealistisk.

"Det er en worst case, men det er også det mest sandsynlige scenarie. Men det er selvfølgelig afhængigt af, at briterne ikke vil lade fiskerne fange nogen af deres kvoter i britisk farvand," siger han.

Værst for storfiskerne
De danske fiskere trækker primært stimefisk som sild og makreller op fra Storbrittaniens farvande.

Det sker på store kuttere, og derfor vil Brexit gå hårdest ud over storfiskerne, fortæller Peder Andersen:

"Det er de helt store, det kommer til at gå ud over. Det rammer ikke dem, der fisker rødspætter, torsk og den slags," siger Peder Andersen og fortæller, at de danske forbrugere ikke skal være nervøse for nogen nævneværdige prisstigninger. 

Minister: Ingen overraskelse
Analysens resutalter kommer ikke bag på fiskeriminister Karen Ellemann (V).

”Regeringen har sagt fra starten, at det danske fiskeri kan være blandt de erhverv, som bliver hårdest ramt af Brexit. Dette bekræfter analysen. Derfor er analysens resultat heller ikke overraskende," skriver hun i en pressemeddelelse.

Hun holder imidlertid fast i, at regeringen stadig arbejder for at mindske fiskernes Brexit-regning:

"Sikring af danske fiskeriinteresser er en vigtig prioritet for regeringen. Vi arbejder målrettet med de andre berørte lande på at fastholde vores fiskerimuligheder og adgang til de britiske farvande. Vi håber naturligvis på et godt fremtidigt samarbejde om fiskeri og med en bæredygtig forvaltning af fælles bestande mellem EU og Storbritannien,” skriver hun.

Forrige artikel Se listen: Regeringens spinfolk får bonus Se listen: Regeringens spinfolk får bonus Næste artikel Lækkede beregninger får landbrugspakken til at vakle Lækkede beregninger får landbrugspakken til at vakle