Ny analyse: Kræftens Bekæmpelse er Danmarks mest magtfulde ngo

MAGT: Kræftens Bekæmpelse er civilsamfundets stærkeste lobbyorganisation, viser ny magtanalyse fra Altinget. De vinder på en velsmurt mediemaskine og en faglig indsigt i topklasse, mener tidligere særlig rådgiver.

Danmarks største patientforening har også den største lobbymuskel. Det viser Altingets magtanalyse af Danmarks civilsamfundsorganisationer.

Her topper Kræftens Bekæmpelse, som vinder på at have en sag med stærk folkelig appel og en mediemaskine, der lægger et veltimet medietryk på beslutningstagerne. Det mener tidligere spindoktor og mangeårig lobbyist Peter Goll.

"Om det så er sundhedsaftaler på Christiansborg eller økonomiforhandlinger mellem regeringen og regionerne, så er der altid kræft på agendaen. Det er måske ikke altid, men ofte Kræftens Bekæmpelses fortjeneste," siger han.

Samtidig har organisationen en serie af kræftforskere ansat, som kan lægge arm med embedsværket.

"På nogle områder har de garanteret mere specifik viden om et emne end selv meget specialiserede embedsfolk. Det vil sige, at de er helt afgørende for beslutningsprocessen, og det er en drømmesituation at være i som lobbyist," siger Peter Goll.

Direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard er ikke meget for at tale om magt. Men han anerkender, at organisationen er dygtig til at få kræft på den politiske dagsorden.

"Indflydelse er, at man får andre til at forstå de problemer, man præsenterer. De skal se de løsninger, man skitserer, og så adoptere problemet. Det handler om at skabe en forståelse for, at vi har et problem," siger han.

Direktøren anerkender samtidig, at der følger et ansvar med, når man er civilsamfundets supermagt.

"Men vi skal gøre det med respekt for de andre organisationer i civilsamfundet og deres sag. Det nytter ikke noget, at vi bare sætter en politisk dagsorden, der går ud over andre patientgrupper. Når vi sætter en dagsorden, så skal det også gavne andre patientgrupper end kun vores egne," siger Leif Vestergaard.

 

,

Forrige artikel Altinget lancerer nyt politisk magasin Altinget lancerer nyt politisk magasin Næste artikel Efter pres fra DF og S: Her skal den midlertidige politiskole ligge Efter pres fra DF og S: Her skal den midlertidige politiskole ligge
Hvem stemmer på Radikale? Her er partiets kernevælger

Hvem stemmer på Radikale? Her er partiets kernevælger

VÆLGERPROFIL: Er Radikales vælgere unge eller gamle? Og hvilken uddannelsesbaggrund er mest udbredt blandt partiets vælgere? Altinget ser nærmere på den typiske R-vælger på dagen for partiets landsmøde.