Ny beregning: Rød klimaplan koster milliardbeløb om året

ØKONOMI: Rød bloks 10 punkter til et grønnere Danmark koster mindst syv milliarder kroner om året, viser beregning fra Cepos. Dansk Energi forudser, at samlet regning kan blive større. Rød blok kalder beregningen useriøs, men vil ikke selv sætte tal på.

Der skal findes en stor håndfuld milliarder, hvis rød bloks fælles klimaudspil skal blive til virkelighed.

Det viser en beregning af udspillet lavet af den borgerlige tænketank Cepos.

En samlet opposition præsenterede i maj det fælles udspil uden at angive, hvad det ville koste, eller hvor pengene skal komme fra.

”Samlet set er det vores vurdering, at de gennemsnitlige årlige omkostninger for at nå målene i udspillet fra oppositionen vil løbe op i syv milliarder kroner om året. Fuldt gennemført vil de årlige meromkostninger være højere,” siger analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen.

Udspillet fra Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet består af 10 punkter, blandt andet om flere elbiler, udfasning af kul og oliefyr, og naturgas skal erstattes af grøn biogas. Og at al elektricitet skal komme fra vedvarende energi senest i 2030.

Ingen konkrete midler angivet
Partierne har dog endnu ikke angivet mange konkrete virkemidler til et nå målene. Derfor har Cepos analyseret målene ved at bruge de virkemidler, fremskrivninger og vurderinger, som gives fra Energistyrelsen og den tidligere regeringens klimakatalog.

Og det viser ifølge Cepos, at målet om flere elbiler, omstilling til grøn biogas og udbygningen med mere vedvarende energi står for langt størstedelen af udgifterne i oppostionspartiernes udspil.

I Dansk Energi har man set Cepos-beregningerne, og her konstaterer man, at de ”ikke ser helt tossede ud – men at det i sagens natur er svært at regne på, for oppositionen har ikke været præcis med sine virkemidler”.

”Skal man nå den ambition, som oppositionen sætter op, så er det vores vurdering, at så taler man om en håndfuld milliarder kroner i årlige støtteomkostninger og en anden håndfuld milliarder til nedsættelse af energiafgifter,” siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Giver ikke meget for beregning
Hos oppositionpartierne undrer man sig til gengæld over, at der kan laves beregninger på deres udspil. For det har man ikke selv gjort.

”Vi har ikke lavet eksakte beregninger, fordi det her er retningslinjer og ikke en detaljeret plan,” lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, at udbygningen af vedvarende energi og el kan blive billigere end tidligere forventninger, og fastslår, at i hvert fald SF som udgangspunkt forestiller sig en provenu-neutral omlægning af afgifterne.

Samlet giver Pia Olsen Dyhr ”ikke meget for” beregningerne fra Cepos.

Det gør man heller ikke i Socialdemokratiet.

”Det er komplet useriøst, at Cepos selv finder på målsætninger og sætter tal ind, som ikke findes i vores kronik,” siger energiordfører Jens Joel (S) med henvisning til den kronik i Politiken, hvor udspillet blev præsenteret.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Forrige artikel Politikere, en spindoktor og mediechefer: Se de nye ansigter i Kraks Blå Bog Politikere, en spindoktor og mediechefer: Se de nye ansigter i Kraks Blå Bog Næste artikel Bredt flertal opgiver at inddrive gæld for 6 milliarder Bredt flertal opgiver at inddrive gæld for 6 milliarder