Ny bog: Fogh var klar til at sige nej til Bush

I en ny erindringsbog føjer Per Stig Møller nye brikker til historien om Danmarks deltagelse i krigen i Irak. Fogh holdt ikke nogen pistol for min pande; vi var grundlæggende enige, skriver den fhv. udenrigsminister.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) holder pressemøde om dansk deltagelse i Irakkrigen i marts 2003.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) holder pressemøde om dansk deltagelse i Irakkrigen i marts 2003.Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Jakob Nielsen

Blot en uge før invasionen i Irak blev indledt i 2003, advarede statsminister Anders Fogh Rasmussen USA’s præsident om, at Danmark muligvis ikke kunne deltage i koalitionen.

Det skriver fhv. udenrigsminister Per Stig Møller (K) i en ny bog, ‘Udenrigsminister i krig og fred’, der udkommer mandag.

Ifølge bogen talte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i telefon med præsident George W. Bush fredag 14. marts 2003 og meddelte ham, at Danmark ikke ville deltage i den forestående invasion i Irak, hvis et flertal i FN’s Sikkerhedsråd stemte imod en ny resolution.

I dagene efter telefonsamtalen blev det klart, at der faktisk ikke var noget flertal i FN’s Sikkerhedsråd for en ny resolution, der skulle udstede et sidste ultimatum til Saddam Husseins Irak.

Derfor valgte USA og Storbritannien at undlade at fremsætte nogen resolution.

I stedet udstedte USA for egen regning et ultimatum på 48 timer, hvorefter USA og Storbritannien indledte krigen natten til 21. marts 2003.

I den situation vurderede den danske regering, at Danmark godt kunne deltage i koalitionen, fordi en stribe tidligere FN-resolutioner udgjorde et tilstrækkeligt FN-mandat.

Ingen pistol for panden

Den nye bog tegner et nyt og mindre konfliktfyldt billede af forholdet mellem Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller i tiden op til Irakkrigen.

Det har i årene efter krigen været en udbredt opfattelse, at Anders Fogh Rasmussen reelt havde udstedt et løfte til USA om dansk deltagelse i koalitionen. Og at Per Stig Møller var yderst skeptisk i forhold til at gå i krig uden klart FN-mandat og med et smalt flertal i Folketinget.

Det er forkert, skriver den forhenværende udenrigsminister i sine erindringer:

“Trods talrige kommentatorers formodninger om, at Anders Fogh Rasmussen påtvang mig beslutningen om at gå med og ligefrem holdt en pistol for min pande, er det ikke korrekt,” hedder det i bogen.

“Sandheden er, at han og jeg var grundlæggende enige. Vi ville begge helst være loyale over for USA, fordi loyalitet går begge veje. Vi fandt begge, at Saddam Hussein havde leget nok med verdenssamfundet. Vi ønskede begge at styrke respekten for Sikkerhedsrådets beslutninger. Vi mente begge, at en tabt afstemning om en ny resolution betød, at Danmark ikke kunne gå med,” skriver Per Stig Møller.

Han beklager også, at Socialdemokraterne og Radikale valgte at stemme imod den danske deltagelse i koalition, selv om regeringen havde droppet den oprindelige plan om at indsætte danske jægersoldater helt fra begyndelsen.

Morgenmøde hos Altinget

Bogen ‘Udenrigsminister i Krig og Fred’ anmeldes i Altinget af en anden forhenværende udenrigsminister, Mogens Lykketoft (S). Desuden deltager Per Stig Møller i et morgenmøde hos Altinget tirsdag 29. august forbeholdt Altingets abonnenter.

 


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00