Ny EU-måling: Venstre haler ind på Socialdemokratiet

MÅLING: Venstre fordobler sine nuværende to mandater i ny meningsmåling, mens resten af blå blok går markant tilbage. SF går frem og risikerer dermed, at politisk ordfører Karsten Hønge vælges ind i Parlamentet. "Det har nok ikke været meningen," vurderer Erik Holstein.

Placeholder image
SF er på nippet til to mandater i Europa-Parlamentet. Det kan sætte politisk ordfører Karsten Hønge i et dilemma. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Venstre haler ind på Socialdemokratiet. DF går tilbage, men ikke katastrofalt. Og Konservative står – i modsætning til sidste uges prognose – til at miste deres plads i Europa-Parlamentet. 

Det viser en ny måling lavet af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

"Som generalprøve på folketingsvalget tegner EP-valget lidt mudret," konstaterer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Han hæfter sig ved, at rigtig mange af mandaterne er på vippen.

Det gælder ikke mindst for SF, der i målingen får et enkelt mandat, men med et flot resultat på 9,2 procent af stemmerne er på nippet til to.

"Det har nok ikke været meningen. Nummer to er nemlig den politiske ordfører Karsten Hønge, og han skal helst kunne bruges herhjemme lidt endnu," siger Erik Holstein.

Markant tilbagegang for blå blok
Med fire mandater kan Venstre notere sig en stor fremgang i forhold til partiets katastrofale EP-valg i 2014.

"Godt 20 procent vil være et godkendt resultat for Venstre. Men det er ikke prangende. Specielt når man tænker på, at Venstre har to stærke EP-kandidater i Morten Løkkegaard og Søren Gade," mener Erik Holstein.

Bortset fra Venstre går blå blok markant tilbage. Hverken Liberal Alliance eller Konservative står til at nå over spærregrænsen i den nye måling.

"Konservative har altid haft mindst et EP-mandat, og det vil både være en moralsk og økonomisk dukkert, hvis mandatet ryger. Men spidskandidaten er ukendt – og hun kom helt galt fra start, da hun stik mod partiets politik åbnede for indvandring af ti millioner afrikanske migranter til EU," mener Erik Holstein.

Hvis Konservative ikke kommer ind, mister Danmark sin plads i den kristendemokratiske og konservative gruppe, EPP, som i mange år har været den største i Europa-Parlamentet. Det kan betyde mindre indflydelse, sagde gruppens formand, Manfred Weber, i et interview med Altinget i april.

 

DF står til halvering
Dansk Folkeparti står fortsat til en halvering af mandater i forhold til kanonvalget i 2014, hvor partiet fik fire kandidater valgt – ikke mindst på grund af stemmeslugeren Morten Messerschmidt. Det vigtigste for DF er dog, at både spidskandidat Peter Kofod og nummer to, Anders Vistisen, bliver valgt ind, vurderer Erik Holstein. 

Endelig er der Socialdemokratiet, der med 22,1 procent af stemmerne lander på fire mandater. Det er dog næppe nok til at vække jubel:

"EP-valget vil blive set som en slags generalprøve på folketingsvalget, så det er vigtigt for Mette Frederiksen, at hendes parti klart bliver det største på søndag," siger Erik Holstein.

 

 

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser