Om  
Alessandro Chiocchetti
Roberta Metsola

Ny generalsekretær for Europa-Parlamentet udpeget efter kontroversiel udvælgelsesproces

Italienske Alessandro Chiocchetti er udpeget som ny generalsekretær for Europa-Parlamentet, men udvælgelsesprocessen kritiseres i Parlamentet for at være uigennemsigtig - heriblandt af det danske medlem Kira Marie Peter-Hansen.

Kira Marie Peter-Hansen synes valget af ny generalsekretær i Europa-Parlamentet er udemokratisk.
Kira Marie Peter-Hansen synes valget af ny generalsekretær i Europa-Parlamentet er udemokratisk.Foto: European Union 2016
Simon Solkær Lassen

Efter tyske Klaus Welle i juni meddelte, at han ville fratræde sin stilling som generalsekretær i Europa-Parlamentet 1. januar 2023, er italienske Alessandro Chiocchetti nu udpeget som ny generalsekretær. 

En politisk udpegelse som flere af medlemmer i Europa Parlamentet stiller sig kritisk overfor ifølge netmediet Politico. Det skyldes beskyldninger om nepotisme, hvor Alessandro Chiochetti tidligere har været personalechef for Parlamentets forkvinde Roberta Metsola, der repræsenter den store konservative gruppe 'EPP' i Parlamentet. 

Ifølge Politico har EPP indgået politiske studehandler med venstrefløjsgruppen 'LEFT' og den liberale gruppe 'Renew', hvor blandt andet LEFT har fået lov at lede en nyoprettet styrelse mod at stemme på Chiochetti.

Derudover går kritikken på, at der ikke har været en transparent ansættelsesproces med egentlige jobsamtaler. I stedet fik kandidaterne til jobbet få minutter til at præsentere sig selv over for Parlamentets ledelse, før ledelsen traf den beslutning, som, mange mener, var afgjort på forhånd.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) er en af de medlemmer af Parlamentet, som ikke stemte for forliget om valg af ny generalsekretær, og hun er ligeledes utilfreds med processen, som førte til udpegelsen. 

"Jeg ønsker Chiocchetti tillykke med posten, men politiske udpegninger i embedsværket hører ikke hjemme i et demokrati. Det er helt uhørt, at man kun sætter 10 minutter af til de fire kandidater og på forhånd har lavet en politisk studehandel om det, der burde være et neutralt embedsværk," siger Kira Marie Peter-Hansen om udvælgelsen af ny generalsekretær.

"Den nyoprettede styrelse, som LEFT får for at støtte Chiocchetti, er spild af skatteborgernes penge og en skamplet på Europa-Parlamentet og et uafhængigt embedsværk," fortsætter den danske repræsentant i Parlamentet.

Ansatte i Europa-Parlamentet skal normalt igennem en formel ansættelsesproces, mens kun generalsekretæren bliver politisk udpeget. Derfor vurderer EPP, ifølge Politico, at ansættelsen lever op til kravene. 

Den socialdemokratiske gruppe 'S&D' mener til gengæld ikke, at EPP lever op til de normale procedurer for valg af ny generalsekretær i Europa-Parlamentet.

"Den hurtige afvikling af ansættelsen tillod ikke ordentlige høringer af de øvrige kandidater og fuld gennemsigtighed ved valget af den vigtigste post i vores administration. Parlamentet skal leve op til sit ansvar i forhold til transparens i EU's institutioner. Jeg er bekymret for, at denne beslutning vil skade institutionens image, det interne demokrati og troværdigheden overfor borgerne," udtaler Iratxe García, som er formand for S&D. 

Alessandro Chiocchetti tiltræder efter udpegelsen som generelsekretær 1. januar 2023.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alessandro Chiocchetti

Generalsekretær, Europa-Parlamentet

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

0:000:00