Ny HK-formand: Nu gælder det dagpengesystemet

HK's nyvalgte formand Anja C. Jensen vil kæmpe for flere forbedringer af dagpengene og imod beskæringen af dimittendsatsen. Til gengæld er hun åben for at omlægge SU'en på kandidatuddannelserne til lån.  

Lørdag valgte HK Danmark Anja C. Jensen fra HK Privat som ny formand og Mads Samsing fra HK Kommunal som næstformand. 
Lørdag valgte HK Danmark Anja C. Jensen fra HK Privat som ny formand og Mads Samsing fra HK Kommunal som næstformand. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

HK skal kæmpe med næb og klør mod regeringens beskæringer af dimittendsatsen og flere dagpengeforbedringer.

Det fortæller den nyvalgte formand Anja C. Jensen lørdag efter formandsvalget på HK's kongres i Falkonersalen på Frederiksberg. 

Regeringen forhandler netop nu med Folketingets partier om at sætte dagpengesatsen op i de første tre måneder efter man er blevet ledig, så man vil kunne få helt op til 24.500 kr.

Til gengæld vil den finansiere det ved at sætte satsen for de nyuddannede ned fra de nuværende 13.815 kr. til 9.400 kr. og halvere perioden fra to år til et år.

Hvis vi ender med at acceptere det, skal vi kunne forklare det

Anja C. Jensen
Formand, HK Danmark

Vil have satsen op 

Det har vakt hård kritik fra de akademiske fagforeninger, mens det har været svært at få øje på kritik fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Hos HKs nye formand Anja C. Jensen er der dog ingen tvivl.  

"Grundlæggende er vi klart imod at tage penge fra de unge. Hvis vi ender med at acceptere det, skal vi i hvert fald kunne forklare det," siger hun og uddyber: 

"Vi er selvfølgelig glade for, at satsen bliver sat op i tre måneder, men vi mener fortsat, at den helt generelt skal være højere, og det vil vi kæmpe for. Jeg glæder mig til at give HK'erne en stemme her," siger hun. 

Åben for SU-ændringer 

Til gengæld er hun - i modsætning til sin modkandidat Martin Rasmussen  - åben for at diskutere, om SU'en på kandidatuddannelserne på videregående uddannelser skal omlægges til lån. 

Mens det tidligere har været et forslag fra arbejdsgiversiden, kom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med samme forslag for få uger siden. Blandt andet har 3F og Dansk Metal bakket op, og den linje følger HK nu med den nye formand.  

"Hvis pengene bliver i uddannelsessystemet, og vi kan sikre, at der er social mobilitet, så er jeg ikke afvisende," siger hun.  

Vil kulegrave privates lønninger efter lønkomité

I sin formandstale lagde hun vægt på, at HK nu har fået en kvindelig formand, som har oplevet at få mindre i løn end sine mandlige kollegaer for samme arbejde.   

Hvor de offentlige ansattes lønninger lige nu bliver kortlagt af regeringens lønkomité, mener hun også, at der er grund til at se nærmere på de privates lønninger.

"For det første forventer jeg, at politikerne handler, hvis lønkomitéen peger på alvorlige problemer i det offentlige. Og for det andet synes jeg, at vi skal kortlægge lønningerne i private, så vi kan sætte ind her om nødvendigt," siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja C. Jensen

Forbundsformand, HK Danmark
Hotelreceptionist

0:000:00