Ny HK-formand kan få indflydelse på milliardstore pengetanke

Udover at være talerør for 222.000 HK’ere står fagforeningens nuværende formand, Kim Simonsen, i spidsen for flere bestyrelser for alt fra ejendoms- og pensionsselskaber til uddannelsessteder. Meget af den indflydelse vil gå videre til en ny formand, vurderer forsker. 

Forbundsformanden for HK Danmark vil få stor indflydelse på andet end blot selve fagforeningen. 
Forbundsformanden for HK Danmark vil få stor indflydelse på andet end blot selve fagforeningen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

En ny HK-formand vil ikke blot repræsentere Danmarks næststørste fagforening overfor politikere og arbejdsgivere, men også få indflydelse på nogle store økonomiske spillere.  

HK’s afgående forbundsformand Kim Simonsen er således også bestyrelsesformand for to milliardstore pengetanke, Refshaleøens Ejendomsselskab og ejendoms- og investeringsselskabet AKF Holding – grundlagt og ejet af fagbevægelsen - som tilsammen har en egenkapital på næsten 2,5 mia. kr.

Som bestyrelsesformand i et ejendomsselskab har man alt andet lige en interesse i, at ejendomspriserne stiger, men det er ikke altid medlemmernes interesse. Det skal man have øje for som fagforeningsformand.

Christoph Ellersgaard, lektor på CBS


Han er også næstformand i Sampension, der er pensionsselskab for blandt andet medlemmerne i HK/Kommunal og som ejer 39 procent af holdingselskabet bag Refshaleøen.

Selskabet havde i 2020 aktiver for 294 mia. kr.

Derudover er han bestyrelsesmedlem i ATP og Arbejdernes Landsbank sammen med øvrige medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation.

De to formandskandidater, Martin Rasmussen og Anja C. Jensen, har endnu ikke taget stilling til, hvor mange af bestyrelsesposterne, de kommer til at overtage.

Men historisk set følger de eksterne poster med, når fagforeningerne skifter formand, forklarer Christoph Ellersgaard, lektor på CBS og forsker i magtrelationer.

Han har i 2012 og 2017 set på, hvilke fagforeningsformænd, der har mest indflydelse.

Begge år lå Dansk Metal i toppen af listen og 3F på en fjerdeplads, selv om de begge havde fået nye formænd i perioden. HK lå begge gange som nummer tre.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00