Ny LA-leder: Jeg venter med længsel på, at Venstre vender hjem

GENOPBYGNING: Den nye LA-leder, Alex Vanopslagh, opfordrer til, at hele den blå blok skal genopbygges efter det netop overståede folketingsvalg. ”Vi skal kigge indad og lære af vores fejl,” lyder det.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

ALLINGE: Den nyslåede politiske leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, holdt fredag sin første tale som partileder, da han talte fra Folkemødets hovedscene i Allinge.

Og taletiden brugte han blandt andet på en klar opfordring til resten af blå blok:

”Der er brug for samlet i blå blok, at vi kigger indad og lærer af vores fejl,” sagde Alex Vanopslagh og fortsatte:

”For det har været en mærkelig fejl, at det de sidste fire år er lykkedes for andre at spille de blå partier ud mod hinanden. Vi har brugt mere tid på at være efter hinanden og bekrige hinanden i stedet for at være efter dem, som ikke vil os det godt,” lød det.

Vil starte Liberal Alliance 2.0
Vanopslagh påtager sig dog også Liberal Alliances del af skylden for valgnederlaget. Partiet har i manges øjne ikke levet op til den tillid, som 7,5 procent af vælgerne betroede Liberal Alliance ved valget i 2015, mener den nye LA-leder.

”Derfor siger vi klart og tydeligt: Vi har hørt og forstået valgets tale. Nu ser vi fremad og er i fuld gang med at starte Liberal Alliance version 2.0,” sagde Vanopslagh.

Men han understregede samtidig, at det ikke kun er Liberal Alliance, der skal tage valgresultatet til efterretning – det skal resten af blå blok også. Med hans egne ord er det nemlig hele det samlede borgerlige Danmark, der skal genopbygges.

”Jeg venter med længsel på, at Venstre vender hjem til den borgerlige familie. Og vi mener også, at det påhviler det største parti i blå blok at påtage sig lederskabet med en stærk statsministerkandidat og lederskabet af at være i opposition. Det er byrden ved at være storebror, og det er en byrde, der ikke kun gælder, når der er flertal,” lød opsangen fra Alex Vanopslagh.
 
Opgør med "de magtfulde kræfter"
Selvom det den kommende tid påhviler Liberal Alliance et arbejde med at finde frem til Liberal Alliance 2.0 og partiets nye rolle, så bliver en af hovedopgaverne ifølge Vanopslagh at påtale det, når tingene går i den gale retning.

”Vi skal påpege det, hvis det offentlige forbrug kun er noget, der skaber glæde og gavn for de kolde hænder. Vi skal påpege det, hvis vores samfundsmodel grundlæggende trænger til at blive gennem- eller gentænkt,” lød det fra Vanopslagh på talerstolen.

Og Vanopslagh lagde i sin tale op til et større afbureaukratiseringsopgør, men det skal ikke ske gennem nye reformer. Derimod vil han blandt andet gøre alle skoler, børnehaver og plejehjem 100 procent selvstyrende og selvejende.

”Det, der skal til, er, at vi tør tage et opgør med de magtfulde kræfter, der reelt ikke har et ønske om at sætte den offentlige sektor fri. Det kunne være FOA, ligesom jeg tvivler på, at Djøf har ønsket. Og jeg garanterer for, at Kommunernes Landsforening ikke har,” lød det fra Alex Vanopslagh på hovedscenen i Allinge.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00