Ny statsforhandler skal klinke skårene og sikre udramatisk overenskomstaftale

PORTRÆT: Styrelsesdirektør Signe Friberg Nielsen er kendt for at være driftssikker og god til at lytte. Evner, hun skal bruge til at få en fredelig overenskomstaftale i hus og genskabe et tillidsfuldt forhandlingsmiljø ovenpå et konfliktfyldt OK18.

Signe Friberg Nielsen blev ansat som ny direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i 2019.
Signe Friberg Nielsen blev ansat som ny direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i 2019.Foto: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen
Sine Riis Lund

Når de ansætter folk til forhandlerteamet i Danske Regioner, sker det stadig, at de trækker et citat frem fra deres tidligere forhandlingsdirektør Signe Friberg Nielsen.

“Vi fortæller dem, at der er en god grund til, at man har to ører og én mund, og det stammer fra Signe, der gik meget op i vigtigheden af at lytte til modparten,” fortæller Ole Lund Jensen, forhandlingschef i Danske Regioner.

Evnen til at lytte og finde fælles fodslag i forhandlingsforløb har alle dage været et af Signe Friberg Nielsens varemærker, og det er nok også i det lys, at man skal se valget af direktør for den nyoprettede Medarbejder- og Kompetencestyrelse i 2019.

Overskriften på styrelsesdirektørens jobbeskrivelse har fra dag et været at forbedre samarbejdet, tilliden og dialogen med fagforeningerne.

Hun er en de klassiske forhandlere, der ved, at det bliver en meget kortsigtet sejr, hvis ikke begge parter kommer ud af en forhandling med succes.

Jakob Bang
Forhandlingschef i FOA

Nu står hun i sin første overenskomst som forhandler for staten side om side med skatteminister Morten Bødskov (S). Og selv om hun her skal forholde sig til både økonomiske rammer, Ny Løn, psykisk arbejdsmiljø og styrkede seniorvilkår, så bliver den vigtigste opgave at bringe de offentlige overenskomstforhandlinger tilbage på sporet, efter OK18 har skrevet sig ind i historiebøgerne som et dramatisk forløb fyldt med tillidsbrud mellem parterne.

Sådan lyder det samstemmende fra en række kilder, som Altinget har talt med til denne artikel.

Hun har rigtig mange års erfaring med at analysere og vurdere, hvad det er for et spil og en intern positionering, der er på lønmodtagersiden, og det bliver en af hendes helt store styrker i de nuværende forhandlinger.

Klaus Matthiesen
Ansvarlig for overenskomst- og aftaleområdet hos foreningen Yngre Læger

En driftssikker forhandlingsleder
I 2018 var Danmark millimeter fra en storkonflikt.

Luften til tider iskold mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Med beskyldninger mod ikke mindst det tidligere Moderniseringsstyrelsen for at være magtfuldkommen, konfliktoptrappende og for på en uelegant måde at forsøge at gøre overenskomsterne til et spørgsmål om regneark og budgetter.

Men er der nogen, der kender forhandlingsspillet til fingerspidserne, er det Signe Friberg Nielsen, og derfor afspejler valget af statens nye forhandler også et ønske om et mere sikkert og gnidningsløst forhandlingsforløb denne gang, mener Dennis Kristensen, tidligere forbundsformand for FOA.

Dokumentation

Blå bog: Signe Friberg Nielsen

Arbejde
2019: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen - Direktør
2004 – 2019: Danske Regioner - Forhandlingsdirektør
1990 – 2004: KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, nu Forhandlingsfællesskabet) - Sekretariatschef, Vicesekretariatschef og Juridisk Konsulent
1988 – 1990: Dansk Sygeplejeråd – Juridisk Konsulent

Uddannelse
1988: Cand. jur. fra Københavns Universitet.

Kilde: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00